Trudno wyobrazić sobie klasyczne drugie danie w Polsce bez zestawu typu: mięso, ziemniaki i surówka. To też jeden z najszybszych sposobów na dostarczenie sobie białka, witamin i węglowodanów na jednym talerzu. Okazuje się jednak, że takie rozwiązanie może być zgubne w skutkach. Mięso zjedzcie, a ziemniaczki zamieńcie na coś innego – podpowiadamy, dlaczego.
Nie ma nic lepszego do kotleta schabowego niż młode ziemniaki posypane koperkiem oraz mizeria lub kapusta. Ziemniaki to tanie, pożywne i niskokaloryczne (66 kalorii w 100 g) warzywa, które dostarczają nam mnóstwo potasu i są smacznym źródłem witaminy C. Są też pełne błonnika, białka i skrobi. Co więc może z nimi być nie tak? Okazuje się, że właśnie ta ostatnia, skrobia, może być problemem.
Dlaczego mięso z ziemniakami to zły pomysł?
Według dietetyka klinicznego, Karoliny Rybarskiej, łączenie białka z węglowodanami, a więc mięsa z ziemniakami, czy nawet chleba z wędliną, może wywoływać przykre problemy trawienne. Przyczyną jest diametralnie różny czas, który potrzebują produkty tego typu na trawienie. Tłuste mięso z ziemniakami może wywoływać niestrawność, zaparcia lub biegunkę, gazy, ból brzucha i wzdęcia.
To dlatego czasami po wstaniu od stołu po schabowym z omaszczonymi tłuszczem ziemniakami możecie czuć się ociężali, przejedzeni i bez energii. Ponadto ziemniaki to bogate źródło skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym, co sprawia, że proces fermentacji w żołądku znacznie się nasila, co przekłada się na wspomniane dolegliwości trawienne.
Ziemniaki z okrasą – przepyszna, ale źle dobrana para
Oprócz tego, że ziemniaków (skrobi) nie powinno łączyć się z białkiem, tłuszcz to dla nich drugi kiepski partner. Smażone ziemniaki są pyszne, ale stają się bombą kaloryczną, więc większy taki posiłek grozi niestrawnością. Ziemniaki z tłuszczem to też zły pomysł dla cukrzyków, gdyż powodują nagły wzrost glukozy we krwi.
Warto też pamiętać, że podczas gdy ugotowane ziemniaki bez dodatków mają 66 kalorii w 100 g, ziemniaki z boczkiem mają już co najmniej 194 kalorie w 100 g. Jeśli więc dbacie o linię, zamiast smażenia, lepiej je upieczcie.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Zobacz też: Ten owoc błyskawicznie zmiękczy mięso. Wystarczy tylko mały kawałek
Z czym podać mięso zamiast ziemniaków?
Skoro mięso z ziemniakami to zły pomysł, to w takim razie z czym łączyć na talerzu kawałek tłuściutkiego „pieczystego”? Dietetyczka kliniczna, Karolina Rybarska radzi, by zapomnieć o duecie mięsa z ziemniakami i rozdzielić je na stałe. Mięso, podroby, ryby i jaja łączcie po prostu z warzywami. Możecie wykorzystać surówki, sałatki, ale też warzywa pieczone, duszone, gotowane czy krótko przesmażone.
Jeśli natomiast koniecznie chcecie zjeść na obiad ziemniaki, łączcie je z innymi warzywami – np. w zapiekankach. Dobrym pomysłem będą też faszerowane ziemniaki. Jeżeli jednak macie apetyt na mięso z ziemniakami, wybierzcie chude, gotowane na parze lub pieczone ryby.
Źródło:
K. Rybarska, Dieta rozdzielna, czyli dlaczego nie powinniśmy łączyć kotleta z ziemniakami, Całkiemzdrowo.pl
Entitiy:
Brak
Therms and topics:
mięso, ziemniaki, surówka, białko, witaminy, węglowodany, kotlet schabowy, młode ziemniaki, koper, mizeria, kapusta, tanie, pożywne, niskokaloryczne, kalorie, potas, witamina C, błonnik, skrobia, przewód pokarmowy, dieta, trawienie, niestrawność, zaparcia, biegunka, gazy, ból brzucha, wzdęcia, tłuszcz, bomba kaloryczna, cukrzyk, glukoza, dieta, linia, owoc, mięso, warzywa, surówka, sałatka, pieczone warzywa, duszone warzywa, gotowane warzywa, zapiekanki, faszerowane ziemniaki, chude, gotowane na parze, pieczone ryby