Powszechny błąd podczas mrożenia mięsa
Najgorszym błędem, ale niestety dość popularnym, jest mrożenie mięsa, które wcześniej przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze pokojowej. Może wtedy dojść do rozwoju bakterii (mrożenie wcale ich nie zabija). Istnieje więc ryzyko, że takie mięso po rozmrożeniu może wam zaszkodzić.
Przyjmuje się, że mięso nie może leżeć w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Czas ten jednak znacznie się skraca, jeśli temperatura jest naprawdę wysoka i przekracza 32 stopnie Celsjusza.
Czego jeszcze nie robić, mrożąc mięso?
Bardzo ważne jest, żeby nie mrozić mięsa w oryginalnym opakowaniu. Mięso kupowane w supermarketach zawiera specjalną podkładkę (wkład chłonny). Jej zadaniem jest wchłanianie płynów, które wyciekają z mięsa, jednak nie jest ona potrzebna w zamrażalniku. Stanowi tylko świetną pożywkę dla bakterii.
Zamrażając mięsa, pamiętajcie również, żeby na opakowaniu zapisać datę jego włożenia do zamrażalnika. Łatwiej będzie się wam zorientować, które z mrożonek są jeszcze dobre do spożycia. Duże porcje możecie także podzielić na kilka mniejszych – wtedy nie będziecie musieli niepotrzebnie rozmrażać zbyt dużych kawałków.