share

Tytuł: Jak długo gotować grzyby? Czas gotowania zależy od jednego kluczowego czynnika.

by

Czy grzyby na pewno trzeba gotować? I ile czasu powinno to zająć? Ta kwestia wcale nie jest taka oczywista.

W lasach aż roi się od grzybów, a to oznacza tylko jedno – grzybobranie! Po udanej wyprawie do lasu trzeba zdecydować, co zrobić ze swoimi zbiorami. Część można zamrozić, ususzyć lub zamarynować, a resztę wykorzystać do zrobienia smacznego sosu grzybowego lub zupy. Jeśli zdecydujecie się na zjedzenie świeżych grzybów pamiętajcie, że koniecznie najpierw musicie je ugotować!

Ta zasada dotyczy wszystkich grzybów z wyjątkiem pieczarek i borowików, które można jeść na surowo. W przypadku całej reszty gotowanie jest konieczne, ponieważ zjedzenie surowych grzybów może się skończyć bólem brzucha, zwłaszcza u osób z wrażliwym żołądkiem. Sprawdźcie, jak długo należy gotować grzyby.

Jak długo gotować świeże grzyby?

Odpowiednia długość gotowania grzybów nie jest taka oczywista i zależy od ich rodzaju. Niektórym wystarczy tylko kwadrans gotowania, a inne muszą się gotować ponad pół godziny. Najmniej czasu potrzebują podgrzybki i młode maślaki, czyli 15 minut we wrzącej wodzie. Dłużej, bo 25 minut potrzebują boczniaki i koźlaki, natomiast rekordzistami są borowiki, kurki i rydze – te grzyby trzeba gotować przez około 35 minut. Aby sprawdzić, czy grzyby się ugotowały, wystarczy nabić je delikatnie na widelec. Powinny być miękkie, dlatego jeśli czujecie, że jeszcze są twarde, potrzymajcie je dłużej na gazie.

Jak długo gotować suszone grzyby?

Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku grzybów suszonych. Przede wszystkim, najpierw trzeba je namoczyć – potrzebują co najmniej 2 godzin w zimnej wodzie, choć niektórzy zostawiają je tak na całą noc. Grzyby suszone w kawałkach ugotują się w pół godziny, jednak te suszone w całości lub większe okazy będą się musiały gotować nawet godzinę.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode