Krojenie tortu – metody, szklanka, deska, nóż, kawałek, ciasto, krem, porcje, estetyczne, metoda na szklankę, metoda na deskę, próbować, pokrojony
Odpowiedź:
Jeśli kiedykolwiek dostaliście za mały kawałek lub sami komuś taki przez przypadek ukroiliście, ten artykuł jest właśnie dla was. Nieprawidłowo pokrojony tort rani serce nie tylko samego cukiernika, ale i samego obdarowanego skromnym „ścinkiem” ciasta. Jak tego dokonać, by nikt nie poczuł się pokrzywdzony?
Krojenie tortu lub innego wysokiego ciasta – metoda na szklankę
Podczas imprezy krojenie tortu lub innego wysokiego ciasta to zawsze podniosły, kulminacyjny moment. W jednej chwili oczy wszystkich gości zwrócone są w jednym kierunku, a co większe łasuchy namierzają wzrokiem kawałek, który chcą otrzymać. Często jednak gospodarzy, solenizantów czy nowożeńców w takich momentach dopada stres, a ręka z nożem się trzęsie. W rezultacie niektórzy nie czują się zadowoleni z porcji, jaką dostali – dodatkowo czują, że nie wypada im pierwszym poprosić o dokładkę. Dodatkowo ciasto, jeśli jest kruche, często się kruszy i goście oprócz kawałka dostają też na talerzyku mało estetyczne okruchy. Przychodzimy z pomocą w tej niezręcznej chwili – mamy dla was 2 metody na to, jak pokroić tort.
Do pokrojenia miękkich, wypełnionych kremową masą tortów przyda wam się ozdobna szklanka, kieliszek lub najlepiej pucharek do deserów o podobnej do szklanki średnicy. Wystarczy odbić go przy brzegu ciasta kilka-kilkanaście razy, jakbyście wykrawali ciasto na pierogi (odbijcie jednak tylko jego połowę). Środek pozostanie wolny i również do wzięcia. To dobra metoda, jeśli jesteście w kameralnym gronie, a impreza nie jest zbyt formalna. Ciasto w takich przypadkach możecie zjeść prosto z pucharka lub kieliszka.
Jak pokroić tort okrągły – metoda na deskę
Jeśli macie do podzielenia naprawdę wysoki tort, będziecie potrzebować:
- nóż z długim ostrzem
- deskę do krojenia
- ręczniki papierowe lub czystą ściereczkę
- wysoką szklankę wrzątku
Nóż zanurzcie we wrzątku, wytrzyjcie szybko ręcznikiem lub ściereczką, przyłóżcie deskę do brzegu tortu i jeszcze gorącym ostrzem odkrójcie pierwszy kawałek. Może być on nieco grubszy niż pozostałe. Dzięki temu nic się nie oddzieli i nie przylepi do noża (nie powstaną okruchy). Na desce pokrójcie go na kolejne 3-4 kawałki. Wraz z każdym kolejnym głównym cięciem tortu zanurzcie nóż we wrzątku i wytrzyjcie go ściereczką. Kolejne kawałki do poporcjowania odmierzajcie co 1-2 cm (w zależności od tego, ilu macie gości i jak grube kawałki chcecie im ukroić). Postępując wg tej zasady do końca, podzielicie tort na mniejsze, równe prostokąty, które następnie łatwo pokroicie 3-4 kolejne równe kawałki. Każdy na pewno będzie miał okazję spróbować każdej warstwy masy.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]