share

Sztuczna inteligencja pomaga stworzyć wyjątkową wersję kotletów mielonych, w której dominuje kukurydza i aromatyczne przyprawy

by

Jeśli tylko macie w domu puszkę kukurydzy i kilka dodatków, macie też prawie gotowy obiad. Są to kotlety, które widzicie na zdjęciu. W sezonie na kukurydzę cukrową (w sierpniu) zamiast puszkowanej kukurydzy wykorzystuję taką samą ilość świeżych ziaren. Wystarczy tylko wcześniej je podgotować, by zmiękły. Sprawdźcie moje kotlety z kukurydzy i inne kukurydziane pyszności.

Sezon na kukurydzę w kolbach co roku rozpoczynam smacznie i z przytupem. Kupuję zestaw 6 sztuk i gotuję po 2 sztuki na osobę. Solę i podaję – słodkiej, cukrowej kukurydzy potrzeba naprawdę niewiele dodatków, by była pyszna. Czasami jednak eksperymentuję i wykorzystuję kolby w inny sposób.

Co pysznego zrobić z kukurydzy?

  • Obgryzana kukurydza podawana z masłem lub bez dodatków to smak wakacji – kupicie ją m.in. nad Bałtykiem. Innym pomysłem na kukurydzę w kolbach jest grill. Posmarujcie kolby smakowym masłem, przyprawami i upieczcie ją. Świetnie smakuje np. z dodatkiem sproszkowanej mielonej ostrej papryki. Możecie ją upiec również w piekarniku. Będzie zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem, np. do pieczonych żeberek.
  • Znanym klasykiem jest również zupa krem z kukurydzy. Najlepsza jest ze świeżej, ale po sezonie robię ją również z kukurydzy w puszce. Taką zupę doprawiam np. po meksykańsku, papryczkami chili i dodaję do niej fasolę. Wierzch posypuję dodatkowo popcornem. Pasować będzie również curry lub podstawowe przyprawy: sól, pieprz i mielona słodka papryka. Taka zupa będzie łagodna. Niezależnie od wersji, zawsze dodaję odrobinę kurkumy. Wzmacnia ona naturalnie żółty, apetyczny kolor zupy.

Jak ugotować kukurydzę

Kotlety z ciecierzycy i kukurydzy – jak je zrobić?

Z kukurydzy robię też pyszne placki lub kotlety. Kotlety z kukurydzy z dodatkiem ciecierzycy wyglądają apetycznie i są bardzo sycące. Stanowią u mnie w domu poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych. Zwykle podaję je w piątek, zamiast mięsa. Ziarna mielę w całości lub czasami zostawiam ich część w całości, dzięki temu kotleciki bardziej chrupią.

Dodatek ciecierzycy pomaga ustabilizować masę na kotlety. Dzięki ciecierzycy nie rozpadają się one na patelni. Zamiast niej możecie dodać więcej kukurydzy, a ciecierzycę zastąpić mąką. Podczas wyrabiania masy na kotlety dodawajcie ją stopniowo. Masa powinna łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli będziecie korzystać ze świeżej kukurydzy, wcześniej lekko ją podgotujcie. Puszkowaną po prostu odsączcie i zmielcie.

Kotlety z kukurydzy – przepis

  • Składniki:
    1. 200 g kukurydzy z puszki (lub świeżej, podgotowanej)
    2. 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
    3. 1 jajko
    4. 2-3 łyżki bułki tartej
    5. sól, pieprz
  • Opcjonalnie: pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku (do masy i do posypania gotowych kotletów).
  • Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzycę rozgniećcie widelcem, kukurydzę zmielcie w mikserze lub blenderem. Konsystencja nie musi być całkowicie gładka – możecie zachować pojedyncze ziarna w masie.
    2. Przełóżcie ciecierzycę i kukurydzę do miski, dodajcie jajko, bułkę tartą, posiekaną zieleninę i wymieszajcie.
    3. Kładźcie po 1 dużej łyżce masy na patelni z rozgrzanym tłuszczem formując z niej kotlety. Smażcie, aż po obu stronach kotlety się ze złocą.

Zapomniane kotlety z PRL są lepsze i tańsze niż schabowe. Połączcie jajka z tym dodatkiem.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode