Wybijając jajka do miski czy na patelnię czasem trafiamy na intensywnie pomarańczowe żółtka, a innym razem na te bladożółte. Od czego to zależy i które z nich jest zdrowsze? Sprawdźcie, jak powinno wyglądać dobre jajko, aby już zawsze wybierać dobrze.
Jeśli rozbijemy 10 jajek z różnych wytłoczek, prawdopodobnie każde z nich będzie miało nieco inny kolor. Gama barw może rozpoczynać się na jasnożółtym, a kończyć na ciemnopomarańczowym. O czym to świadczy i czy kolor żółtka ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdźcie i zwróćcie na to uwagę, przy następnym rozbijaniu skorupki.
O czym świadczy kolor żółtka?
Z barwy żółtka możemy wyczytać wiele cennych informacji o tym, jak hodowano i czym karmiono kurę. Te w kolorze bladożółtym pochodzą prawdopodobnie od kur karmionych głównie pszenicą i kukurydzą. Z kolei kury, które mają zbilansowaną dietę i spożywają pokarm bogaty w luteinę oraz karotenoidy, znoszą jajka o ciemniejszych i bardziej wyrazistych żółtkach. Takie ciemnopomarańczowe żółtka mają więcej witamin, antyoksydantów i cennych kwasów tłuszczowych omega-3.
Według tych wytycznych możemy więc łatwo wyciągnąć wniosek, że im ciemniejsze żółtko, tym bardziej wartościowe jest jajko. Musimy jednak zachować czujność, gdyż niektórzy producenci dodają do pasz barwniki, aby podkręcić kolor żółtek. Nie zawsze są to sztuczne barwniki, gdyż naturalnym składnikiem koloryzującym jest zwykła kukurydza. Nie zmienia to jednak faktu, że takie pokolorowane żółtko utrudnia nam określenie warunków życia kury.
Zobacz też: Znaleźliście czerwoną plamkę w rozbitym jajku? Sprawdźcie, czy nie powinno wylądować w koszu https://example.com/znalezliscie-czerwona-plamke-w-rozbitym-jajku
Jak powinno wyglądać dobre jajko?
Mimo wszystko warto wybierać jajka o intensywnie pomarańczowym żółtku, gdyż taki wygląd to największa szansa na to, że pochodzą one od szczęśliwych kur. Aby jednak nie dać się nabrać na żółtka pokolorowane barwnikami, najlepiej zawsze wybierać jajka oznaczone symbolem 0 i kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł.