Karkówka na warzywach z wędzoną papryką i suszonym czosnkiem
Składniki:
- 500 g karkówki
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- mały kawałek pora
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- szczypta chili
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Karkówkę dokładnie osuszcie i pokrójcie w plastry;
- Natrzyjcie przyprawami tak, aby całe mięso zostało nimi obtoczone;
- Podsmażcie na patelni przez 1 minutę z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa;
- Pokrójcie warzywa w mniejszą kosteczkę i delikatnie podsmażcie na oliwie lub oleju;
- Wyłóżcie połowę warzyw do naczynia żaroodpornego;
- Ułóżcie na nich mięso i posypcie papryką wędzoną;
- Nałóżcie kolejną część warzyw i posypcie całość posiekaną pietruszką;
- Wlejcie bulion;
- Przykryjcie naczynie żaroodporne pokrywą i pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę;
- Na 10 minut przed końcem pieczenia otwórzcie pokrywkę, aby mięso apetycznie przypiekło się z góry.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki?
Do karkówki warto wybierać wyraziste przyprawy, które oddadzą smak wybranego kawałka mięsa. Jest to między innymi aromatyczny czosnek, cząber, wędzona papryka czy chili. Sprawdzi się także młotkowany pieprz czy grubo zmielona sól, którą zamarynujecie karkówkę. Nigdy nie zapominajcie o roztarciu suszonych ziół w palcach – tylko wtedy rozwiniecie bukiet zapachu danych przypraw. Olejki eteryczne wzmocnią smak potrawy, podkreślając w niej to, co najlepsze.
Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst