Smoczy owoc
Smoczy owoc już samym wyglądem przykuwa uwagę! Trudno o piękniejszy składnik deserów i sałatek. Legenda głosi, że pitaja wyrosła z zakopanego w ziemi serca smoka. Stąd pochodzi jego polska nazwa, czyli smoczy owoc. Podpowiadamy, jakie właściwości ma pitaja i jak jeść smoczy owoc.
Smoczy owoc (inaczej pitaja lub truskawkowa gruszka) pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie uprawiany jest również w krajach Azji, m.in.: w Tajlandii, Wietnamie, Malezji, Chinach, na Filipinach oraz w Izraelu. Coraz częściej możemy kupić go też w polskich sklepach. Ten oryginalny importowany owoc pokryty jest neonowo-różową skórką z zielonymi sztywnymi liśćmi, które wyglądają jak kolce. Jego biały miąższ jest miękki i zawiera mnóstwo czarnych pestek, nieco większych od ziaren maku. Rzadziej spotykane są owoce o miąższu czerwonym.
Pitaja – właściwości
Pitaja jest niskokaloryczna – 100 g owocu zawiera tylko 50 kcal. Owoc pitahaya to doskonałe źródło witaminy C naturalnie opóźniającej procesy starzenia się skóry oraz błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego i zapobiega powstawaniu cukrzycy. Jej pestki natomiast bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- -naczyniowego. Orzeźwia i posila jednocześnie. Smoczy owoc, podobnie jak arbuz, w większości składa się z wody.
Sprawdź przepis: Obłędnie smaczne „Smocze ciasto”.
Pitahaya – jak jeść?
Schłodzony owoc smoka nie tylko ma bardziej intensywny smak, ale też doskonale sprawdzi się w upalne dni jako przynosząca ulgę przekąska. Wspaniale nadaje się do przyrządzania koktajli, musów, sorbetów oraz sałatek. Pitaja jest lekko słodka i mdła w smaku, dlatego najlepiej łączyć ją z wyrazistymi kwaśnymi dodatkami, np. pomarańczą, grejpfrutem lub kiwi. Wybornie smakuje też w parze z ananasem. Jędrne, nieuszkodzone owoce można przechowywać w temperaturze pokojowej około tygodnia. Najsmaczniejsze są te importowane na początku roku oraz w lipcu i sierpniu.
Smoczy owoc – z czym jeść?
Aby zrobić koktajl z pitają i grejpfrutem należy wziąć 1/2 dojrzałej pitai + do dekoracji, 1 banan, 2 grejpfruty, 1 szklanki chłodnej czerwonej herbaty oraz kilka kropel oleju lnianego.
Na początek grejpfruty przekrawamy, wyciskamy sok i wraz z miąższem wlewamy do dzbanka. Następnie dodajemy pokrojonego banana, wydrążony miąższ z pitai, herbatę i olej. Potem składniki miksujemy i schładzamy. Na koniec dekorujemy plasterkami pitai.
Pitaja należy do rodziny kaktusowatych. Dobrze rośnie w suchych, nasłonecznionych miejscach. W naturze pędy tej rośliny mogą osiągnąć długość nawet 6 m. Biały kwiat smoczego owocu kwitnie tylko w nocy, dlatego też nazywa się go kwiatem księżycowym lub królową nocy.
Z dodatkiem smoczego owocu można zrobić „smocze ciasto” – sernik chia z różowymi biszkoptami pod śmietankową chmurką, sałatkę owocową ze smoczym owocem albo sałatkę z łososiem, morszczynem i pitają.