Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez słodkich wypieków. W Wielkiej Brytanii na stołach pojawiają się christmas puddings, stollen czy mince pies. Przybliżę wam to ostatnie, czyli ciasto mielone z owocami. Warto wiedzieć, że ciasto mielone w cieście francuskim jest proste w przygotowaniu i może zastąpić np.: makowiec. Oto przepis na mince pies.
Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie święta. Jakie zapachy przychodzą Wam na myśl? Dla mnie święta Bożego Narodzenia to bakalie, cytrusy, orzechy, przyprawy korzenne. Byłam wniebowzięta, kiedy kilka lat temu odkryłam smak mince pies. Ciasto mielone zawierające orzechy włoskie, migdały i zamknięte w cieście francuskim to kwintesencja brytyjskich świąt. Mince pies to krucha babeczka, której wnętrze wypełnia słodka (może aż za) bakaliowa masa.
„Mince” po angielsku oznacza zmielone mięso. Czy więc jednym ze składników tego deseru jest mięso? W obecnych czasach już nie, ale kiedyś ciasto mielone z owocami miało w składzie mięso.
Historia mince pies (zwanych inaczej mince meat) sięga już XIII wieku. Wtedy był to duży angielski pie wypełniony różnorakimi mięsiwami z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać do swojego kraju.
Składniki te były bardzo drogie, dlatego też większość ludzi używała ich do wypieków tylko z okazji świąt. Bożonarodzeniowe mince pies musiały składać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów.
W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery”, że najlepiej do mince pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórkę cytrynową i otartą skórkę pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe.
W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli.
W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem. Mince pies zaczęły przypominać te współczesne, chociaż w dalszym ciągu do masy dodawano wołowy lub barani łój. Obecnie nie dodaje się do mince pies zwierzęcego tłuszczu, co pewnie jest pociechą dla wegetarian. Babeczki można kupić niemal w każdym sklepie w Wielkiej Brytanii. Zachęcam do upieczenia własnych mince pies, które podkreślą wyjątkowość świąt.
Mince pies – przepis na wyjątkowy deser
Nadzienie do mince pies według Nigelli Lawson:
Składniki na mince pies:
- 75 g ciemnego cukru
- 600 ml czerwonego wina
- 300 g żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- Pół łyżeczki zmielonych goździków
- 75 g porzeczek
- 75 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 pomarańcza, skórka i sok
- 25 ml brandy
- Kilka kropel migdałowego ekstraktu
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
Z podanych składników wyjdzie około 600 ml nadzienia. Można przygotować nadzienie do mince pies kilka miesięcy przed świętami i włożyć do słoików.
Przygotowanie:
- W dużym garnku na małym ogniu rozpuść cukier w winie. Dodaj świeżą żurawinę i zamieszaj. Dodaj cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, suszonej żurawiny, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść świeże owoce. Doprowadź masę do delikatnego wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Zdejmij z gazu i ostudź nadzienie. Dodaj brandy, oba ekstrakty i miód. Drewnianą łyżką wymieszaj i porozgniataj składniki. Przełóż nadzienie do słoików. W lodówce świeże nadzienie można przechowywać przez około dwa tygodnie.
Łatwe mince pies według Ainsley Harriott
Składniki na mince pies:
- 140 g zimne masło
- 225 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g drobno mielonego cukru
- 1 skórka z jednej pomarańczy
- Szczypta soli
- 1 żółtko
- 1-2 łyżeczki zimnej wody
- 280 g nadzienia do mince pies
- 1 ubite jajko
- Cukier puder do posypania babeczek
Przygotowanie mince pies:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugnieć masło z mąką, migdałami, solą, cukrem i skórką pomarańczową. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki. Połącz masę z żółtkiem i dodaj 1-2 łyżeczki zimnej wody. Ugnieć, aż powstanie miękkie ciasto. Włóż je do plastikowego worka i potrzymaj w lodówce przez 20–30 minut. Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wytnij z niego 18 około 7,5 cm koła. Natłuść foremki do babeczek. Wyłóż je ciastem. Każdą babeczkę napełnij nadzieniem. Z pozostałego ciasta wytnij, na przykład gwiazdki czy choinki i wyłóż nimi wierzch babeczek. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem. Piecz przez około 12-15 minut. Upieczone mince pies wyjmij z piekarnika. Przez chwilę potrzymaj ciasto mielone z owocami w foremkach, następnie przełóż na kuchenną kratkę i pozostaw do wystudzenia. Zimne mince pies oprósz cukrem pudrem.