Mały kraj z dużym potencjałem – kuchnia duńska
Mały kraj z dużym potencjałem, tak można by opisać Danię. Również pod względem kulinariów. To właśnie ta kuchnia stała się jedną z najpopularniejszych i docenianych w ostatnich latach. Czym na tle innych kuchni wyróżnia się kuchnia duńska?
Tradycje i składniki
Choć ten nadmorski kraj powinien charakteryzować się sporą ilością ryb w diecie jego mieszkańców, Duńczycy jedzą też duże ilości mięsa, szczególnie wieprzowinę, wołowinę, kurczaka lub kaczkę. Ryby są jednak głównym składnikiem diety mieszkańców duńskich wysp.
Jedzenie w duńskiej kuchni miało za zadanie sycić na długo i chronić organizm przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi. Duńczycy dbają także o to, by w ich kuchniach nic się nie marnowało. Dlatego często na stołach goszczą jednogarnkowe dania z ziemniaków, warzyw i mięs. Podobieństwa do polskiej kuchni można zauważyć w podawaniu dań z gotowanymi ziemniakami i mięsami w sosach.
W ostatnich latach kuchnia duńska, a dokładnie duńscy kucharze i restauracje, stały się jednymi z najpopularniejszych na świecie. Nowa interpretacja tradycyjnej kuchni duńskiej cieszy się ogromną popularnością – wykorzystuje się jak największą ilość tradycyjnych, regionalnych produktów w połączeniu ze stylem międzynarodowym.
W Danii już 13 restauracji nagrodzonych zostało gwiazdkami Michelin, co jest imponującym wynikiem jak na 5 milionów mieszkańców.
Wpływ wydarzeń historycznych
Trzon duńskiej kuchni stanowi proste, „chłopskie” jedzenie, które spożywane było w całym kraju do czasów rewolucji technologicznej w połowie XIX wieku. Korzystano wtedy z produktów podstawowych i łatwo dostępnych takich jak ziemniaki, chleb, solona lub wędzona wieprzowina.
Mimo większego spożycia świeżych warzyw i mięsa, tradycyjne produkty wciąż stanowią podstawę dań w duńskiej kuchni.
Najpopularniejsze produkty
Najbardziej popularną mięsem w duńskiej diecie jest wieprzowina. Duńczycy spożywają jej najwięcej na świecie – prawie 60 kilogramów mięsa wieprzowego na osobę rocznie. Najpopularniejszy jest boczek, który jest również duńskim produktem eksportowym.
Ryby zajmują dopiero 3 miejsce w duńskiej diecie – przeciętnie 23 kilogramy na osobę rocznie. Nieodłącznym elementem duńskiej kuchni jest śledź, który podawany jest na różne sposoby. Oprócz tego w duńskim menu znajduje się łosoś, krewetki, homary i kraby.
Duńczycy są również znani z produkcji organicznej żywności. Korzystają z regionalnych produktów i tradycyjnych metod przygotowywania potraw.
Najbardziej charakterystyczne dania
Najpopularniejszym daniem z kuchni duńskiej jest frikadelle – mięsne pulpeciki, które są uważane za narodowe danie. Podaje się je z ziemniakami, buraczkami, ogórkiem kwaszonym i gęstym brązowym sosem.
Inne charakterystyczne dania to mięsne danie Biksemad z ziemniaków, cebuli i mięsa, duszony w sosie i podawany z smażonym jajkiem oraz Hamburgerryg, czyli polędwica wieprzowa z kapustą w białym sosie i ziemniakami z natką pietruszki. Ryby także odgrywają ważną rolę, szczególnie śledź, który może być podany na wiele sposobów.
W duńskiej kuchni nie brakuje także słodkich deserów. Duńczycy cenią sobie przede wszystkim słodycze z użyciem owoców, takie jak kisiel z czerwonych owoców ze śmietaną, ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni. Często podaje się również sery i nalewki jako dodatek do deserów i kawy.
Typowe trunki duńskie
Narodowym trunkiem Duńczyków jest piwo. Najpopularniejsze marki to Carlsberg, Tuborg i Faxe. Duńczycy cieszą się picie piwa i degustują różne rodzaje, poszukując przeróżnych nut smakowych i aromatów.
Ponadto Duńczycy piją także czystą wódkę – sznaps, zarówno niefiltrowaną, jak i aromatyzowaną ziołami lub owocami. Do deserów i kawy podaje się słodkie nalewki z dodatkiem cynamonu, anyżu czy wanilii.