share

Słoikowa hodowla kiełków – jak to zrobić?

by





Domowa hodowla kiełków jest tanim i szybkim sposobem na zapewnienie rodzinie bardzo zdrowego dodatku do kanapek, surówek i innych dań.

Domową hodowlę kiełków prowadzę przez cały rok, ale pod koniec zimy i na wiosnę najbardziej mi smakują. Zapewne po zimie organizm domaga się jedzenia bogatego w witaminy i mikroelementy.

Przez kilka lat używałam do hodowli kiełków dużej, piętrowej kiełkownicy.

Obecnie nie mam miejsca na taki duży sprzęt.

O czasu gdy rozpoczęłam „domową produkcję żywności” na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki?! I tak kiełkownicę zastąpiły słoiki.

Zamierzałam kupić niewielki stojak z dwoma słoikami, które mają wbudowane w wieczka metalowe siatki.

Jednak cena zestawu (ponad 100 zł) zdecydowanie mnie odstraszyła.

Mój domowy sposób hodowli polega na użyciu słoika, gazy i miseczki.

Do czystego słoika wsypuję 1 płaską łyżeczkę nasion przeznaczonych do kiełkowania, wlewam 1/3 słoika czystej zimnej wody, słoik przykrywam gazą, którą przytwierdzam gumkami recepturkami.

Gaza musi być solidnie przymocowana do słoika, bo nie zdejmuję jej przez cały czas hodowli kiełków.

Nasiona zalane wodą pozostawiam na noc.

Rano wylewam przez gazę (pamiętasz nie zdejmujemy jej!) wodę, wlewam (przez gazę) cały słoik świeżej wody, pozostawiam minutę i ponownie wylewam.

Ustawiam słoik w miseczce dnem do góry, pod kątem 30-45 stopni.

Pozwoli to pozbyć się nadmiaru wody ze słoika.

Nasiona należy przepłukiwać 2 razy dziennie w powyższy sposób, a następnie ustawiać słoik ukośnie w miseczce.

Po ok. 5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Po tym czasie wyrośnięte kiełki przekładam ze słoika do dużej miski zalewam wodą, delikatnie przepłukuję i przekładam ręką na sito.

Kiełki pozostawiam ok. 20 minut na sicie, aby usunąć wodę, ale nie suszę ich całkowicie.

Przekładam kiełki do pojemnika z pokrywką i przechowuję w lodówce.

Moją ulubioną rzeżuchę hoduję w skorupkach po jajkach, wypełnionych odrobiną waty.

Gdy roślinki są już wystarczająco duże, aby je spożyć obcinam je za pomocą nożyczek.

Rzeżucha nie nadaje się do hodowli kiełków w słoiku, ponieważ namoczone nasiona wytwarzają śluz.

Jeśli chcesz z powodzeniem wyhodować kiełki w słoiku, zastosuj się do następujących rad:

  • Do zakrycia słoika używaj gazy, która zapewnia cyrkulację powietrza w słoiku i sprawia, że kiełki nie pleśnieją.
  • W jednym słoiku hoduj tylko jeden rodzaj kiełków.
  • Nasiona rożnych roślin kiełkują w różnym tempie, dlatego nie polecam kupowania gotowych mieszanek nasion.
  • Nie używaj nasion przeznaczonych do wysiewu do gruntu.
  • Nie polecam również nasion przeznaczonych do spożycia np. słonecznika, fasolki mung, soji itp.


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode