Szybkie ciasto z wiśniami – przepis
Składniki (na prostokątną formę 25 x 12 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 200 g wiśni
- 160 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Znajoma dodała to do ciasta na naleśniki, a ja zrobiłam wielkie oczy. Było pycha
Sposób przygotowania:
- Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
- Umyjcie i osuszcie wiśnie. Usuńcie z nich pestki i obtoczcie owoce w odrobinie mąki – dzięki temu nie będą zapadać się w głąb ciasta. Odłóżcie na bok.
- Do miski wsypcie oba cukry, szczyptę soli i wbijcie jajka. Zmiksujcie wszystko na gładką, puszystą masę – powinna mieć jasny kolor.
- Następnie dolejcie do masy olej, kwaśną śmietanę i ponownie zmiksujcie.
- Przesiejcie do miski z mokrymi składnikami mąkę i proszek do pieczenia, wymieszajcie masę, aby nie było grudek.
- Ciasto przelejcie do formy. Na wierzchu ułóżcie przygotowane wiśnie, lekko wciskając je w wierzch ciasta. Ciasto pieczcie przez ok. 50 minut – po upływie tego czasu wierzch powinien być rumiany, a patyczek po włożeniu do środka – suchy.
Entieties:
– wiśnie
– olej rzepakowy
– olej słonecznikowy
– jajka
– proszek do pieczenia
– cukier waniliowy
– mąka pszena
– mąka
– sole