share

Przygotuj w 5 minut ciasto, które zawsze będzie wysokie i puszyste – lepsze niż kruche!

by

Szybkie ciasto z wiśniami – przepis

Składniki (na prostokątną formę 25 x 12 cm):

  1. 250 g mąki pszennej
  2. 200 g wiśni
  3. 160 g cukru
  4. 100 g kwaśnej śmietany
  5. 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  6. 3 jajka
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  9. 1 szczypta soli

Znajoma dodała to do ciasta na naleśniki, a ja zrobiłam wielkie oczy. Było pycha

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
  2. Umyjcie i osuszcie wiśnie. Usuńcie z nich pestki i obtoczcie owoce w odrobinie mąki – dzięki temu nie będą zapadać się w głąb ciasta. Odłóżcie na bok.
  3. Do miski wsypcie oba cukry, szczyptę soli i wbijcie jajka. Zmiksujcie wszystko na gładką, puszystą masę – powinna mieć jasny kolor.
  4. Następnie dolejcie do masy olej, kwaśną śmietanę i ponownie zmiksujcie.
  5. Przesiejcie do miski z mokrymi składnikami mąkę i proszek do pieczenia, wymieszajcie masę, aby nie było grudek.
  6. Ciasto przelejcie do formy. Na wierzchu ułóżcie przygotowane wiśnie, lekko wciskając je w wierzch ciasta. Ciasto pieczcie przez ok. 50 minut – po upływie tego czasu wierzch powinien być rumiany, a patyczek po włożeniu do środka – suchy.

Entieties:
– wiśnie
– olej rzepakowy
– olej słonecznikowy
– jajka
– proszek do pieczenia
– cukier waniliowy
– mąka pszena
– mąka
– sole

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode