Masło smakowe na grilla – różnorodność smaków na Twoim talerzu
Kiedy myślisz o maśle, zwykle masz na myśli tradycyjne masło o klasycznym smaku. Jednak masło może przybrać wiele różnych smaków i stanowić oryginalny dodatek na grilla. Połącz je na przykład z korniszonami, bryndzą, kaparami lub rozgniecionymi sardynkami. Dodaj pieprz, czosnek i cytrynę, a po przygotowaniu utwardź je w lodówce. Masło smakowe można także zamrozić – po odkrojeniu potrzebnej ilości, resztę przechowuj w zamrażarce. Przygotowanie masła smakowego jest proste jak bułka z masłem.
Masło smakowe na grilla możesz przygotować szybko i łatwo. Możliwości są nieskończone, a lista dodatków niemalże nie kończy się. Możesz „zatopić” w nim różne rodzaje serów, szproty, oliwki, zioła takie jak szczypiorek, estragon i kolendra, a także przyprawy, na przykład kminek, zioła prowansalskie i tymianek. Każdy przepis na masło smakowe sprowadza się do zmieszania ubitego mikserem masła z wybranymi składnikami, a następnie utwardzenia takiej maślanej pasty w lodówce.
Serowe masło smakowe – przepis z XIX wieku
Poniżej przedstawiamy przepis na masło smakowe, które szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom serowych i wyrazistych smaków. Przepis pochodzi z książki Marii Ochorowicz-Monatowej z 1913 roku (Uniwersalna Książka Kucharska), więc ma ponad 100 lat. Nie martw się jednak – nie przeterminował się, a wręcz przeciwnie, smakuje bardzo „nowocześnie” i jest błyskawiczny w przygotowaniu. Nie wymaga żmudnej pracy ani długiego ubijania masła. Doskonale pasuje do karkówki, żeberek, kiełbasy z grilla oraz gorącego chleba i ziemniaków z rusztu. Przygotowanie masła smakowego z serem jest proste.
Serowe masło smakowe – przepis
Składniki (proporcje dowolne):
- masło 82%
- kawałek sera cheddar lub innego żółtego o wyrazistym, pikantnym smaku, np. salami, tylżycki lub dziugas
- musztarda angielska
- pieprz biały
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj ser na tarce.
- Rozetrzyj masło mikserem na puszystą masę, a następnie połącz je z pozostałymi składnikami.
- Uformuj masło w osełki i zawiń je w papier lub przełóż do pojemnika.
- Jeśli planujesz wykorzystać je później, możesz je zamrozić.
Sól w tym przepisie nie jest konieczna, ponieważ zarówno ser, jak i musztarda są słone. Warto jednak sprawdzić smak masła smakowego podczas mieszania składników i ewentualnie dodać sól, jeśli jest to konieczne.
Masło smakowe – nie tylko na grilla
Masło smakowe można dodawać nie tylko do potraw z grilla. Przyda się również w domu, do pieczonego kurczaka, steków, ryb, zapiekanych ziemniaków i innych słonych placków, do obtarcia kotletów i przyprawienia domowych burgerów. Nadaje też wyrazistego smaku i puszystości puree ziemniaczanemu, warzywom na parze, omletom, jajecznicy czy świeżo pieczonemu chlebowi, tostom i kanapkom z opiekacza. Możesz je również dodać do zup lub podać z nim popcorn.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Mięso na grilla marynowane w tych kuleczkach zyska aromat i będzie lżejsze. Przyprawa to skarb kuchni staropolskiej