Żurawinówka

Żurawinówka

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić tradycyjną, biłgorajską żurawinówkę? Ten regionalny likier, znany z unikalnego, lekko cierpkiego smaku, ma swoje korzenie w Biłgoraju, sercu Lubelszczyzny. Pasjonatom domowych trunków prezentujemy przepis na żurawinówkę, który pozwoli cieszyć się niezwykłym aromatem i smakiem żurawiny nie tylko podczas świąt, ale przez cały rok. Wytrawna żurawinówka to doskonała propozycja na zimowe, wieczorne spotkania przy kominku. Prosty skład tej nalewki to gwarancja naturalnego smaku i aromatu. Przyrządzić ją może praktycznie każdy, niezależnie od doświadczenia w produkcji domowych nalewek.

Składniki:

  • 3 szklanki żurawiny (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

Żurawinówka – jak zrobić?

  1. Żurawinę zamrozić na 24 godziny, po czym rozmrozić i przepuścić przez maszynkę. Wymieszać w dużym słoju z cukrem, zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, najlepiej na parapet.
  2. Po tym czasie odcedzić płyn a żurawinę odcisnąć dokładnie z soku przez gazę. Do płynu dolać spirytus, rozlać do butelek i zostawić na kilka dni.

Żurawinówka – dodatkowe informacje

Żurawinę składam do słoika i trzymam w lodówce. Dodaję ją do ciast, i najlepiej smakuje w szarlotce.

O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można też użyć mrożonych żurawin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek na domowym zakwasie
Następny przepis: Żur żeniaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode