Żurawinówka
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić tradycyjną, biłgorajską żurawinówkę? Ten regionalny likier, znany z unikalnego, lekko cierpkiego smaku, ma swoje korzenie w Biłgoraju, sercu Lubelszczyzny. Pasjonatom domowych trunków prezentujemy przepis na żurawinówkę, który pozwoli cieszyć się niezwykłym aromatem i smakiem żurawiny nie tylko podczas świąt, ale przez cały rok. Wytrawna żurawinówka to doskonała propozycja na zimowe, wieczorne spotkania przy kominku. Prosty skład tej nalewki to gwarancja naturalnego smaku i aromatu. Przyrządzić ją może praktycznie każdy, niezależnie od doświadczenia w produkcji domowych nalewek.
admin
Składniki:
- 3 szklanki żurawiny (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1,5 szklanki cukru
- 500 ml wódki
- 250 ml spirytusu
Żurawinówka – jak zrobić?
- Żurawinę zamrozić na 24 godziny, po czym rozmrozić i przepuścić przez maszynkę. Wymieszać w dużym słoju z cukrem, zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, najlepiej na parapet.
- Po tym czasie odcedzić płyn a żurawinę odcisnąć dokładnie z soku przez gazę. Do płynu dolać spirytus, rozlać do butelek i zostawić na kilka dni.
Żurawinówka – dodatkowe informacje
Żurawinę składam do słoika i trzymam w lodówce. Dodaję ją do ciast, i najlepiej smakuje w szarlotce.
O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można też użyć mrożonych żurawin.