Zimowa herbata z kardamonem i wanilią

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią

W sezonie zimowym nie ma nic lepszego niż relaks przy kominku z filiżanką ciepłej herbaty. Nasz przepis na zimową herbatę z kardamonem i wanilią z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tych przypraw. Kardamon i wanilia dodają niepowtarzalnego smaku i aromatu, a jednocześnie rozgrzewają ciało i dodają energii na cały zimowy dzień. To idealne połączenie, które warto wypróbować. Ten przepis na zimową herbatę z kardamonem i wanilią sprawdzi się również podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną – na pewno zaskoczysz gości niepowtarzalnym smakiem tego ciepłego napoju. Szukasz innych przepisów na zimową herbatę? Jesteś we właściwym miejscu!

Składniki:

  • proporcje na 1,5l
  • Wasza ulubiona czarna herbata w torebkach lub liściach
  • 1,5l wrzątku
  • pół pomarańczy
  • pół cytryny
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1/3 – 1/2 laski wanilii lub 3 krople aromatu waniliowego do ciasta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 – 4 gwiazdki anyżu
  • świeży imbir, 5 – 6 cienkich plasterków
  • słodzimy: najlepiej miodem lub cukrem kokosowym

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią – jak zrobić?

  1. Do dzbanka wsypujemy/wkładamy torebki herbaty i zalewamy wrzątkiem. Parzymy do takiej mocy jaką lubimy, ale warto wziąć pod uwagę, że dodając cytrusy herbatę rozcieńczymy. Torebki/liście wyjmujemy. Pomarańczę i cytrynę kroimy w plastry. Dodajemy do zaparzonej herbaty (nie na początku parzenia, bo wtedy herbata się nie zaparzy, ale to wiecie z dzieciństwa, prawda? :)) Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Dodajemy do płynu wraz z rozkrojonymi nasionkami kardamonu, cynamonem, anyżem i plasterkami świeżego imbiru. Dosładzamy i porządnie mieszamy, wyciskając soki z cytrusów. Czekamy kilka minut aż herbata się „przegryzie”.

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią – dodatkowe informacje

Pamiętajcie, że jeśli zdecydujecie się na słodzenie gorącej herbaty miodem to straci ona swoje właściwości zdrowotne. Słodząc cukrem kokosowym napój zyska dodatkowy słodko-karmelowy posmak.

Jeśli ktoś z Was nie jest wielkim fanem anyżu, niech się go w tej herbacie nie boi. Przy połączeniu takiej ilości korzennych przypraw jest tylko lekko odświeżającym dodatkiem i zdecydowanie wzbogaca smak herbaty. Jest nieinwazyjny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki
Następny przepis: Zimne nóżki- galareta bez żelatyny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode