Zimne nóżki- galareta bez żelatyny

Zimne nóżki- galareta bez żelatyny

Zimne nóżki bez żelatyny to tradycyjne danie, które z pewnością przywoła wspomnienia domowych kolacji u babci. Ten unikalny przepis, pokochany przez wielu Polaków, jest prosty do zrobienia i doskonały na rodzinne spotkania, imprezy czy święta. Główną zaletą jest naturalność – nie używamy tu żadnej sztucznej żelatyny. Wszystko opiera się na naturalnych składnikach, a co najważniejsze, samodzielnie przygotowanych rosołach. W takim danie możemy wprowadzić przeróżne modyfikacje, ale zawsze musimy pamiętać, że podstawą są dobrze wyselekcjonowane składniki. Jeżeli zastanawiasz się czym zastąpić żelatynę, odpowiedź znajdziesz w tym przepisie.

Składniki:

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka kucharka
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 oliwek czarnych
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

„zimne nóżki” – galareta bez żelatyny – jak zrobić?

  1. Nóżkę, jeśli jest taka potrzeba, opalić nad palnikiem, oskrobać i dokładnie umyć, tak samo golonki. Udka z kurczaka opłukać.
  2. Mięso wieprzowe włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę i pietruszkę w całości, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, zalać zimną wodą tak, aby zakrywała mięso w całości. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 3-4 godziny. W trakcie gotowania wyjąć marchewkę tak, aby się nie rozpadła, a nadawała się do pokrojenia do galarety. Doprawić do smaku solą lub kucharkiem.
  3. Po 2 godzinach od gotowania golonek włożyć udka z kurczaka i całość gotować jeszcze minimum jedną godzinę. Gdy mięso zacznie się rozpadać, zdjąć z ognia, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Wywar przecedzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Mięso obrać od kości, pokroić drobno.
  4. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Czarne oliwki na połówki, ułożyć dekoracyjnie w naczyniach, łącznie z odcedzonym z zalewy groszkiem. Dodać pokrojone mięso i delikatnie zalać chłodną galaretą. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Czym zastąpić żelatynę?

Zimne nóżki- galareta bez żelatyny – dodatkowe informacje

W trakcie gotowania galarety bez żelatyny nie dolewać wody, gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zimowa herbata z kardamonem i wanilią
Następny przepis: Zimne nóżki czyli seta i galareta :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode