Ziemniaki Gratin

Ziemniaki Gratin

Niepodważalnie jedną z najbardziej kochanych potraw francuskich jest Ziemniaki Gratin. To elegancka, kremowa zapiekanka, w której role głównej grają skrobiowe, rumiane ziemniaki. Z pozoru prosty, ale wielowymiarowy smakowo przepis rozpoczyna się od odpowiednio cienko pokrojonych ziemniaków, które następnie zapiekane są w obfitym kremie i posypane chrupiącym serem. Właśnie te trzy składniki tworzą magiczną harmonię smaków i konsystencji, której nie da się zapomnieć. Ziemniaki Gratin to kwintesencja prostoty, subtelności i elegancji kuchni francuskiej. Spróbuj sam – to przystawka, która z pewnością zachwyci każdego amatora ziemniaków.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie pieprz

Ziemniaki gratin – jak zrobić?

  1. 1.

    Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości około 2/3 mm.
    (Użyłem szatkownicy do kapusty, tzw. mandoliny).

  2. Ziemniaki Gratin

    2.

    Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem.
    Na dnie naczynia układamy plasterki ziemniaków tak, aby delikatnie na siebie nachodziły, oprószamy solą.
    Kolejne warstwy ziemniaków układamy w ten sam sposób.

  3. 3.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, a naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
    Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i posypujemy zapiekankę startym żółtym serem.
    Następnie pieczemy kolejne 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ziemniaki na około 30 minut przed krojeniem.

Słowa kluczowe: ziemniaki gratin przepisy, zapiekanka ziemniaczana gratin, ziemniaki gratin przepis, gratin przepis, kartofel graten, o gratin, ziemniaczki gratin, ziemniaki gratin, gratin

Ziemniaki Gratin – dodatkowe informacje

Aby uzyskać ładne nie rozpadające się kawałki zapiekanki ziemniaczanej gratin, najlepiej przygotować ją dużo wcześniej, około 2-3 godzin przed podaniem lub zrobić ją po prostu dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku
Następny przepis: ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode