Ziemniaki Gratin
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek
- sól
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie pieprz
Ziemniaki gratin – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości około 2/3 mm.
(Użyłem szatkownicy do kapusty, tzw. mandoliny). -
2.
Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem.
Na dnie naczynia układamy plasterki ziemniaków tak, aby delikatnie na siebie nachodziły, oprószamy solą.
Kolejne warstwy ziemniaków układamy w ten sam sposób. -
3.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, a naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i posypujemy zapiekankę startym żółtym serem.
Następnie pieczemy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ziemniaki na około 30 minut przed krojeniem.
Słowa kluczowe: ziemniaki gratin przepisy, zapiekanka ziemniaczana gratin, ziemniaki gratin przepis, gratin przepis, kartofel graten, o gratin, ziemniaczki gratin, ziemniaki gratin, gratin
Ziemniaki Gratin – dodatkowe informacje
Aby uzyskać ładne nie rozpadające się kawałki zapiekanki ziemniaczanej gratin, najlepiej przygotować ją dużo wcześniej, około 2-3 godzin przed podaniem lub zrobić ją po prostu dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku
Następny przepis: ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM