Ziemniaczane kluseczki z brokułem
Przepis na ziemniaczane kluseczki z brokułem to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Jego kolorowy i kuszący wygląd oraz wyśmienity smak sprawią, że maluchy z radością zjedzą swój posiłek, a dorośli z chęcią go powtórzą. Kluseczki są delikatne i puszyste, a brokuł dodaje im nie tylko barwy, ale też zdrowia, będąc doskonałym źródłem witamin. Przepis jest dosyć prosty, z użyciem łatwo dostępnych składników, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Ten włoski przysmak zachwyci zarówno miłośników klusek, jak i tych, którzy brokuła mają za jedną z ulubionych warzyw. Cieszymy się, że kluseczkomania przepisy trafiają do tak wielu smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- KLUSECZKI:
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Ziemniaczane kluseczki z brokułem – jak zrobić?
-
1.
Ugotowane i dobrze utłuczone ziemniaki połączyć razem z rozmąconymi jajkami, mlekiem i mąką. Przyprawić. Ciasto wyrobić, powinno się ciągnąć. Przetrzeć przez specjalne sitko nad gotującą się i lekko osoloną wodą. Gotować do chwili, aż kluseczki wypłyną do wierzchu. Odcedzić i ostrożnie przelać zimną wodą. -
2.
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni uprażyć słonecznik i odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę razem z filetem z kurczaka. Obsmażyć i dodać kluseczki. Dobrze podsmażyć, aż wszystko będzie gorące. Połączyć z brokułem, a na talerzu posypać uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
Słowa kluczowe: kluseczkomania, przepisy
Ziemniaczane kluseczki z brokułem – dodatkowe informacje
Kluseczki można przygotować dużo wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym
Następny przepis: Ziemniaczane gratin