Ziemniaczana zapiekanka z patelni

Ziemniaczana zapiekanka z patelni

Zapewne większość z nas jest zaznajomiona z klasycznymi zapiekankami ziemniaczanymi. Tym razem zapraszamy do przygotowania tej tradycyjnej potrawy w nieco odmienny sposób – na patelni. Nasz przepis na ziemniaczaną zapiekankę z patelni to doskonała propozycja na szybki, ale jednocześnie syty i smaczny obiad. Posiłek ten to doskonałe połączenie miękkości ziemniaków, delikatności sera i soczystości wybranego mięsa. Niezwykła konsystencja i bogactwo smaków to zdecydowany atut tego dania. Zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami – każda wersja jest wyjątkowa na swój sposób. Smacznego!

Składniki:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dkg sera w kawałku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz

Ziemniaczana zapiekanka z patelni – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć ziemniaki i smaż tak długo aż się zarumienią. Obraną cebulę pokrój w półksiężyce, a czosnek zgnieć lub zetrzyj. Dodaj do ziemniaków i smaż jeszcze około 5 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
  2. Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną, lekko osól. Wlej na patelnię i smaż tak długo aż jajko się zetnie.
  3. Posyp ziołami prowansalskimi i startym serem.
  4. Smacznego.

Ziemniaczana zapiekanka z patelni – dodatkowe informacje

Do ziemniaków można dodać również pokrojony w kostkę boczek wędzony. Pycha.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaczane gratin
Następny przepis: Ziemniaczane chipsy z mikrofali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode