Ziemniaczana zapiekanka z patelni
Zapewne większość z nas jest zaznajomiona z klasycznymi zapiekankami ziemniaczanymi. Tym razem zapraszamy do przygotowania tej tradycyjnej potrawy w nieco odmienny sposób – na patelni. Nasz przepis na ziemniaczaną zapiekankę z patelni to doskonała propozycja na szybki, ale jednocześnie syty i smaczny obiad. Posiłek ten to doskonałe połączenie miękkości ziemniaków, delikatności sera i soczystości wybranego mięsa. Niezwykła konsystencja i bogactwo smaków to zdecydowany atut tego dania. Zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami – każda wersja jest wyjątkowa na swój sposób. Smacznego!
admin
Składniki:
- 6-7 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 20 dkg sera w kawałku
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 12%
- zioła prowansalskie
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
Ziemniaczana zapiekanka z patelni – jak zrobić?
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć ziemniaki i smaż tak długo aż się zarumienią. Obraną cebulę pokrój w półksiężyce, a czosnek zgnieć lub zetrzyj. Dodaj do ziemniaków i smaż jeszcze około 5 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
- Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną, lekko osól. Wlej na patelnię i smaż tak długo aż jajko się zetnie.
- Posyp ziołami prowansalskimi i startym serem.
- Smacznego.
Ziemniaczana zapiekanka z patelni – dodatkowe informacje
Do ziemniaków można dodać również pokrojony w kostkę boczek wędzony. Pycha.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczane gratin
Następny przepis: Ziemniaczane chipsy z mikrofali