ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą
Zapiekanka z białą kiełbasą to klasyczne danie kuchni polskiej, które stanowi idealne rozwiązanie na sycący obiad czy uroczysty posiłek. Niesamowite połączenie kremowych, pieczonych ziemniaków i białej kiełbasy tworzy pełne smaku danie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Tę ziemniaczaną zapiekankę z białą kiełbasą można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kwaszone ogórki czy czerwona papryka. Wszystko to sprawia, że jest to przepis, do którego z pewnością będziesz wracać. To nie tylko pyszne, ale i nieskomplikowane danie, idealne na co dzień i od święta.
admin
Składniki:
- 1,5 dużej czosnkowej cebuli
- 5 średnich ziemniaków
- 2 białe kiełbaski
- 4 jajka
- 330ml kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- świeży koperek do posypania
- naczynie do zapiekania, ja użyłam ceramicznego o wymiarach: 18x24cm
Ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą – jak zrobić?
- Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm. Z kiełbasy zdejmij flaczek, pokrój w plasterki podobnej grubości. Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Cebulę ułóż na dnie naczynia, na niej warstwę ziemniaków, oprósz delikatnie solą. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na wierzch kiełbasę.
- Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje piecz 40 minut.
- Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i piecz jeszcze 10-15 minut. Posyp świeżym koperkiem. Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Na ziemniaczanej zapiekance z białą kiełbasą można ułożyć także zamrożoną kiełbasę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczane chipsy z mikrofali
Następny przepis: Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem