Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową

Zapraszamy na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z oscypkiem i fasolką szparagową. To sycące danie, doskonale łączące smak delikatnych ziemniaków, pikantnego oscypka i delikatnej fasolki szparagowej. Idealne na rodzinne obiady lub jako propozycja na przyjęcie dla znajomych. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i bogata w białko. Dla miłośników zapiekanek to prawdziwa gratka – kruche ziemniaczki, rozpływający się w ustach oscypek i chrupka fasolka szparagowa tworzą idealne połączenie, które na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 300-350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3/4 dużego wędzonego oscypka
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • oliwa do wysmarowania naczyń
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml zimnego mleka

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż będą półtwarde. Ważne: ziemniaków nie solimy!!!
  2. Fasolkę szparagową również podgotowujemy, tak żeby półtwarda.
  3. Połowę oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Naczynia do zapiekania smarujemy oliwą.
  5. Podgotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy w naczyniach w następujący sposób:
    • warstwa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków,
    • warstwa startego oscypka,
    • ziemniaki z przyprawą i oscypkiem i tak aż do wyczerpania ziemniaków.
  6. Masło wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż utworzy się zasmażka.
  7. Następnie stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż utworzy się gładki i kremowy sos.
  8. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki w naczyniach do zapiekania.
  9. Na ziemniakach układamy podgotowaną fasolkę szparagową.
  10. Pozostałą część oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim obficie fasolkę szparagową.
  11. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut.
  12. Podajemy gorące.

Słowa kluczowe: zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową – dodatkowe informacje

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zapiekanki w małych naczyniach, tak aby każda osoba dostała swoją porcję. Wiadomo, że zapiekanka przygotowana w dużym naczyniu i następnie dzielona na porcje, nie wygląda zbyt atrakcyjnie. A tak każdy dostaje swoje naczynko z zapiekanką i nie ma problemu ani z jej dzieleniem na porcje, ani z jej wyglądem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode