Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową
Zapraszamy na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z oscypkiem i fasolką szparagową. To sycące danie, doskonale łączące smak delikatnych ziemniaków, pikantnego oscypka i delikatnej fasolki szparagowej. Idealne na rodzinne obiady lub jako propozycja na przyjęcie dla znajomych. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i bogata w białko. Dla miłośników zapiekanek to prawdziwa gratka – kruche ziemniaczki, rozpływający się w ustach oscypek i chrupka fasolka szparagowa tworzą idealne połączenie, które na pewno przypadnie Wam do gustu!
admin
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 300-350 g zielonej fasolki szparagowej
- 3/4 dużego wędzonego oscypka
- przyprawa do dań z ziemniaków
- oliwa do wysmarowania naczyń
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml zimnego mleka
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy ze skórki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż będą półtwarde. Ważne: ziemniaków nie solimy!!!
- Fasolkę szparagową również podgotowujemy, tak żeby półtwarda.
- Połowę oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Naczynia do zapiekania smarujemy oliwą.
- Podgotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy w naczyniach w następujący sposób:
- warstwa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków,
- warstwa startego oscypka,
- ziemniaki z przyprawą i oscypkiem i tak aż do wyczerpania ziemniaków.
- Masło wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż utworzy się zasmażka.
- Następnie stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż utworzy się gładki i kremowy sos.
- Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki w naczyniach do zapiekania.
- Na ziemniakach układamy podgotowaną fasolkę szparagową.
- Pozostałą część oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim obficie fasolkę szparagową.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut.
- Podajemy gorące.
Słowa kluczowe: zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową – dodatkowe informacje
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zapiekanki w małych naczyniach, tak aby każda osoba dostała swoją porcję. Wiadomo, że zapiekanka przygotowana w dużym naczyniu i następnie dzielona na porcje, nie wygląda zbyt atrakcyjnie. A tak każdy dostaje swoje naczynko z zapiekanką i nie ma problemu ani z jej dzieleniem na porcje, ani z jej wyglądem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem