Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Zapraszamy do przygotowania pysznej zapiekanki ziemniaczanej z beszamelem. To jedno z najbardziej komfortowych dań, które można sobie wyobrazić – idealne na zimowe noce. Swojskie smaki ziemniaków połączone z aksamitnym sosem beszamelowym tworzą absolutnie wyjątkowe doznanie kulinarne. To danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników ziemniaków. Pomimo, że zapiekanka ziemniaczana z beszamelem to danie nieco bardziej wymagające pod względem przygotowania, efekt końcowy jest warty wszystkich starań. Posiłek ten sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Już teraz zrób miejsce w swoim kalendarzu, żeby przygotować tę cudowną zapiekankę!

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego żółtego sera
  • natka pietruszki

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić.
  2. Cebulę poszatkować, poddusić na oleju, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć.
  3. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbasą, a potem resztą ziemniaków.
  4. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem.
  5. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 20 minut.
  6. Przed podaniem posypać natką.
  7. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Można użyć gotowego sosu beszamelowego przy przygotowywaniu zapiekanki ziemniaczanej z beszamelem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM ,CEBULKĄ I SEREM
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode