Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem
Zapraszamy do przygotowania pysznej zapiekanki ziemniaczanej z beszamelem. To jedno z najbardziej komfortowych dań, które można sobie wyobrazić – idealne na zimowe noce. Swojskie smaki ziemniaków połączone z aksamitnym sosem beszamelowym tworzą absolutnie wyjątkowe doznanie kulinarne. To danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników ziemniaków. Pomimo, że zapiekanka ziemniaczana z beszamelem to danie nieco bardziej wymagające pod względem przygotowania, efekt końcowy jest warty wszystkich starań. Posiłek ten sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Już teraz zrób miejsce w swoim kalendarzu, żeby przygotować tę cudowną zapiekankę!
admin
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g kiełbasy
- olej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
- natka pietruszki
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić.
- Cebulę poszatkować, poddusić na oleju, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć.
- Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbasą, a potem resztą ziemniaków.
- Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 20 minut.
- Przed podaniem posypać natką.
- Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Można użyć gotowego sosu beszamelowego przy przygotowywaniu zapiekanki ziemniaczanej z beszamelem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM ,CEBULKĄ I SEREM
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami