Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami
Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. To propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie klasyki z nowatorstwem w kwestii śniadaniowych dań. Wielowymiarowość składników sprawia, że danie to zawsze wychodzi wyjątkowo – niezależnie od wybranych odmian sera czy boczku. Awokado dodaje zapiekance kremowości, a boczek – niepowtarzalnego smaku. Przygotowanie tej zapiekanki, mimo pozorów, jest proste i nie zobowiązuje do wielogodzinnej pracy w kuchni. Przygotowana na ciepły lunch czy nawet kolację, z pewnością zachwyci smakoszy kuchni domowej.
admin
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 dojrzałe awokado
- boczek wędzony pokrojone w bardzo cienkie plasterki – ok. 80 g
- 70 g mascarpone z ziołami i cebulką
- 50 g parmezanu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 125 g mozzarelli
- oliwa rozmarynowa lub odrobinę innego tłuszczu do wysmarowania naczynia
- przyprawy: sól, papryka ostra w proszku, płatki chili
Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami – jak zrobić?
- Ziemniaki umyłam, pokroiłam w plastry o grubości ok. 1,5 cm i ugotowałam na parze. Skropiłam naczynie żaroodporne oliwą rozmarynową i ułożyłam warstwę z połowy ziemniaków, posoliłam delikatnie. Awokado obrałam, usunęłam pestkę, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z mascarpone, śmietaną, solą i płatkami chili. Masę rozsmarowałam na ziemniakach i rozkruszyłam mozzarellę.
- Ułożyłam drugą warstwę ziemniaków, posypałam posiekanym boczkiem, posypałam papryką ostrą i dużą ilością startego parmezanu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekałam aż ser mocno się zarumienił (ok. 20-30 minut).
Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami – dodatkowe informacje
Zamiast ziołowego mascarpone można użyć zwykłego lub zrezygnować z niego i dodać troszkę więcej śmietany i przypraw. Oliwę rozmarynową można zastąpić masłem. Zamiast boczku można użyć szynki włoskiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka Ziemniaczana z boczkiem
Następny przepis: Zapiekanka z ziemniaków i frytek z jajkiem z mikrofali