Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta
Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta to niezrównane połączenie klasyki z nowoczesnością. Królująca w potrawie feta, doskonale harmonizuje z delikatnym smakiem jarmużu i pozytywnie zaskakuje swoją świeżością. Ziemniaki dodają danie sycącości i sprawiają, że jest to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. To połączenie, które od razu przypomina o domowej kuchni, a jednocześnie wprowadza nieoczekiwany twist. Zapiekanka z jarmużem i ziemniakami to gratka dla wszystkich, którzy szukają niebanalnych smaków w tradycyjnej kuchni. Da się to zrobić w krótkim czasie, a efekt końcowy na pewno wszystkich zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 średnie surowe ziemniaki
- Świeży lub mrożony jarmuż około 300g
- 4-5 całych jajek
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 większa cebula
- Natka zielonej pietruszki
- Zioła prowansalskie, bazyliszek suchy, oregano, cayenne pieprz i sól himalajska różowa (lub inna)
- Serek Feta lub Kozi do pokruszenia na górę zapiekanki
- 4-5 ząbków świeżego czosnku
- Olej z oliwek do podsmażenia niektórych składników z zapiekanki i do wysmarowania dna formy na tartę, w której będziemy zapiekać danie
Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta – jak zrobić?
- ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką, cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, natkę pietruszki posiekać
- olej z oliwek podgrzewamy i dodajemy już pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek do niego, podsmażamy na złoty jasny kolor
- do gotowej cebulki z czosnkiem dodajemy drobniutko pokrojony jarmuż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy przyprawami (ilość wedle uznania i smaku) i mieszamy całość dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą; dusimy tak przez 5 minut na małym ogniu
- przygotowane wcześniej i umyte ziemniaki kroimy na cienkie talarki (ja używam mandoliny do tego celu); tak pokrojone ziemniaki wykładamy na wysmarowaną olejem z oliwek formę do tarty (z tych proporcji wychodzą 2 formy do tarty), ale zależy wedle uznania, jeśli preferujemy grubszą zapiekankę, można wyłożyć wszystkie składniki do większej innej formy; ja rozdzieliłam to na 2 formy do tarty jak widać na zdjęciu
- jajka rozbijamy do większej miseczki, mieszamy trzepaczką, dodajemy jogurt (można więcej jajek i jogurtu, żeby ziemniaki i warzywa z duszenia zostały zalane tą masą); mieszamy, aż powstanie jednolita masa, doprawiając solą wedle uznania
- teraz wracamy do wyłożonych ziemniaków; na nie nakładamy gotowy jarmuż równomiernie na całości, na tak przygotowaną część zapiekanki wylewamy jajeczno-jogurtową masę
- na tak gotową prawie do włożenia do piekarnika zapiekankę kruszymy serkiem feta na całości; wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-45 minut lub gdy już nie będzie tzw. „babelkowania” podczas pieczenia i zapiekanka oraz serek feta nabiorą ładnego złotego koloru (jak widać na zdjęciu)
- gdy gotowe, wyłączamy grzanie i zostawiamy na około 5 minut; po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy na kolejne 5 minut; delikatnie oddzielamy nożykiem od ścianek tarty lub innej formy, kroimy i podajemy. Smacznego! Gorąco polecam!
Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta – dodatkowe informacje
Ja ziemniaków nie obieram ze skórki, ale dokładnie je szoruję szczoteczką. W skórce jest najwięcej witamin i też wygląda jako gotowa bardziej atrakcyjnie. Lecz to już wedle własnego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego
Następny przepis: Surówka Colesław