Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta

Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta

Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta to niezrównane połączenie klasyki z nowoczesnością. Królująca w potrawie feta, doskonale harmonizuje z delikatnym smakiem jarmużu i pozytywnie zaskakuje swoją świeżością. Ziemniaki dodają danie sycącości i sprawiają, że jest to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. To połączenie, które od razu przypomina o domowej kuchni, a jednocześnie wprowadza nieoczekiwany twist. Zapiekanka z jarmużem i ziemniakami to gratka dla wszystkich, którzy szukają niebanalnych smaków w tradycyjnej kuchni. Da się to zrobić w krótkim czasie, a efekt końcowy na pewno wszystkich zadowoli.

Składniki:

  • 4 średnie surowe ziemniaki
  • Świeży lub mrożony jarmuż około 300g
  • 4-5 całych jajek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 większa cebula
  • Natka zielonej pietruszki
  • Zioła prowansalskie, bazyliszek suchy, oregano, cayenne pieprz i sól himalajska różowa (lub inna)
  • Serek Feta lub Kozi do pokruszenia na górę zapiekanki
  • 4-5 ząbków świeżego czosnku
  • Olej z oliwek do podsmażenia niektórych składników z zapiekanki i do wysmarowania dna formy na tartę, w której będziemy zapiekać danie

Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta – jak zrobić?

  1. ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką, cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, natkę pietruszki posiekać
  2. olej z oliwek podgrzewamy i dodajemy już pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek do niego, podsmażamy na złoty jasny kolor
  3. do gotowej cebulki z czosnkiem dodajemy drobniutko pokrojony jarmuż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy przyprawami (ilość wedle uznania i smaku) i mieszamy całość dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą; dusimy tak przez 5 minut na małym ogniu
  4. przygotowane wcześniej i umyte ziemniaki kroimy na cienkie talarki (ja używam mandoliny do tego celu); tak pokrojone ziemniaki wykładamy na wysmarowaną olejem z oliwek formę do tarty (z tych proporcji wychodzą 2 formy do tarty), ale zależy wedle uznania, jeśli preferujemy grubszą zapiekankę, można wyłożyć wszystkie składniki do większej innej formy; ja rozdzieliłam to na 2 formy do tarty jak widać na zdjęciu
  5. jajka rozbijamy do większej miseczki, mieszamy trzepaczką, dodajemy jogurt (można więcej jajek i jogurtu, żeby ziemniaki i warzywa z duszenia zostały zalane tą masą); mieszamy, aż powstanie jednolita masa, doprawiając solą wedle uznania
  6. teraz wracamy do wyłożonych ziemniaków; na nie nakładamy gotowy jarmuż równomiernie na całości, na tak przygotowaną część zapiekanki wylewamy jajeczno-jogurtową masę
  7. na tak gotową prawie do włożenia do piekarnika zapiekankę kruszymy serkiem feta na całości; wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-45 minut lub gdy już nie będzie tzw. „babelkowania” podczas pieczenia i zapiekanka oraz serek feta nabiorą ładnego złotego koloru (jak widać na zdjęciu)
  8. gdy gotowe, wyłączamy grzanie i zostawiamy na około 5 minut; po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy na kolejne 5 minut; delikatnie oddzielamy nożykiem od ścianek tarty lub innej formy, kroimy i podajemy. Smacznego! Gorąco polecam!

Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta – dodatkowe informacje

Ja ziemniaków nie obieram ze skórki, ale dokładnie je szoruję szczoteczką. W skórce jest najwięcej witamin i też wygląda jako gotowa bardziej atrakcyjnie. Lecz to już wedle własnego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego
Następny przepis: Surówka Colesław

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode