Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini to pewnego rodzaju spektakl kulinarny, który zmieni zwykłe tortellini dostępne w sklepie Biedronka w niezwykle sycące i komfortowe danie. Główne składniki są proste – obejmują tortellini, sos, sery i warzywa – ale to, jak się łączą i rozwijają smaki podczas pieczenia, czyni to danie wyjątkowym. Wpisuje się ono w tradycje kuchni włoskiej, zachowując jednocześnie prostotę przygotowania, która jest chętnie widziana w domowych kuchniach. Zapiekanka z tortellini to uczta dla oka i podniebienia, która przyniesie odrobinę włoskiego słońca do Twojego domu. Niezależnie od okazji, to danie zawsze się sprawdzi.

Składniki:

  • 1 paczka tortellini z serowym nadzieniem (250g)
  • 1 paczka szpinaku (preferuję mój ulubiony brykiet z Biedronki)
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Zapiekanka z tortellini – jak zrobić?

  1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Zalać śmietanką gotować aż zacznie gęstnieć. Do naczynia żaroodpornego położyć 1/3 sosu. Na sos wyłożyć tortellini. Zalać resztą sosu. Wstawić do pieca pod przykryciem na ok.30min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 5min.

Zapiekanka z tortellini – dodatkowe informacje

Dla tych co lubią tłusto i dobrze, po czy 30min. można całość posypać żółtym serem. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z ziemniaków i frytek z jajkiem z mikrofali
Następny przepis: Zapiekanka z parówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode