Zapiekanka z parówkami
Podkreśl swoje umiejętności kulinarne, tworząc wyjątkową zapiekankę z parówkami. Ta prosta, ale pełna smaku potrawa to idealny pomysł na rodzinną kolację lub weekendowy posiłek. Kombinacja kremowego sosu, kruchego ciasta i soczystych parówek tworzy niesamowity efekt, który z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Oryginalna i niepowtarzalna zapiekanka z parówkami to również doskonały wybór na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Dzięki swojej wszechstronności, ten przepis można łatwo dostosować do swoich preferencji, dodając ulubione przyprawy lub warzywa. Ciesz się smakiem i aromatem tej znakomitej zapiekanki!
admin
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- 7-8 cienkich parówek
- 2 małe cebule
- ser
- papryka lub pieczarki
- majeranek
- papryka ostra mielona
- olej
Zapiekanka z parówkami – jak zrobić?
- Gotujemy makaron ale tak żeby go nie rozgotować. W tym samym czasie kroimy parówki w kosteczki. Cebule siekamy jak najdrobniej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, parówki i papryką lub pieczarki. Rumienimy.
- Odcedzamy makaron. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego kładziemy warstwami makaron, parówki, sypiemy majeranek i paprykę, ser (najlepiej w plastrach), znów makaron, parówki, sypiemy przyprawami i przykrywamy serem. Na wierzch kładziemy troszkę margaryny. Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 25-30 min.
Zapiekanka z parówkami – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka z tortellini
Następny przepis: zapiekanka z pieczarkami taka jak z budki