Zapiekanka z parówkami

Zapiekanka z parówkami

Podkreśl swoje umiejętności kulinarne, tworząc wyjątkową zapiekankę z parówkami. Ta prosta, ale pełna smaku potrawa to idealny pomysł na rodzinną kolację lub weekendowy posiłek. Kombinacja kremowego sosu, kruchego ciasta i soczystych parówek tworzy niesamowity efekt, który z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Oryginalna i niepowtarzalna zapiekanka z parówkami to również doskonały wybór na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Dzięki swojej wszechstronności, ten przepis można łatwo dostosować do swoich preferencji, dodając ulubione przyprawy lub warzywa. Ciesz się smakiem i aromatem tej znakomitej zapiekanki!

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki
  • 7-8 cienkich parówek
  • 2 małe cebule
  • ser
  • papryka lub pieczarki
  • majeranek
  • papryka ostra mielona
  • olej

Zapiekanka z parówkami – jak zrobić?

  1. Gotujemy makaron ale tak żeby go nie rozgotować. W tym samym czasie kroimy parówki w kosteczki. Cebule siekamy jak najdrobniej.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, parówki i papryką lub pieczarki. Rumienimy.
  3. Odcedzamy makaron. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego kładziemy warstwami makaron, parówki, sypiemy majeranek i paprykę, ser (najlepiej w plastrach), znów makaron, parówki, sypiemy przyprawami i przykrywamy serem. Na wierzch kładziemy troszkę margaryny. Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 25-30 min.

Zapiekanka z parówkami – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z tortellini
Następny przepis: zapiekanka z pieczarkami taka jak z budki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode