Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym

Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na niezwykle aromatyczną zapiekankę porową z sosem beszamelowym. To doskonała propozycja na obiad czy kolację, która łączy w sobie wyjątkowy smak pora z delikatnością sosu beszamelowego. Ta zapiekanka to prawdziwa uczyta dla smakoszy – warzywa i sos tworzą niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci każdego, kto zdecyduje się jej spróbować. Jest to danie sycące, ale jednocześnie lekkie i niezwykle smaczne. Idealne na spotkania rodzinne, imprezy, ale też na codzienny obiad. Zaskocz swoich bliskich nową propozycją na wspólny posiłek i zobacz, jak zapiekanka porowa z sosem beszamelowym zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Składniki:

  • Zapiekanka:
  • 70 dkg ziemniaków, najlepiej podobnej wielkości
  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos beszamelowy – konsystencja bardziej płynna:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym – jak zrobić?

  1. 1.Obierz ziemniak i umyj je pod bieżącą wodą. Pokrój na cienkie plastry.
  2. 2. Wyczyść i umyj pora. Pokrój na krążki. Podsmaż go na oliwie do lekkiego zmiękczenia i zarumienienia przez około 5 minut.
  3. 3. Ustaw patelnię na minimalnym ogniu. Na patelni roztop masło i dodaj łyżkę mąki i zasmaż ok. 1-2 minuty.
  4. 4. Powoli dodaj mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka należy zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodaj sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu z ognia, do sosu dodaj przygotowanego pora. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż w rzędach krążki ziemniaków i zalej sosem. Ostatnią warstwę ziemniaków również zalej sosem.
  5. 5. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Smacznego!

Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym – dodatkowe informacje

Zamiast tradycyjnych ziemniaków można do zapiekanki użyć np. batatów


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka po zbójnicku
Następny przepis: Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode