Zapiekanka po zbójnicku

Zapiekanka po zbójnicku

Zapiekanka po zbójnicku to prawdziwie góralska uczta, którą z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy dobrze doprawionego, sycącego jedzenia. Oparta jest głównie na mięsie i pieczarkach, które przygotowane z odpowiednimi przyprawami tworzą nieskazitelny smak. Ta propozycja doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi. Prosty w przygotowaniu przepis nie tylko zachwyci smakiem, ale także spektakularną prezentacją. Zapiekanka po zbójnicku to doskonała alternatywa dla tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej, a jej wyjątkowy charakter z pewnością przysporzy Wam wielu kulinarnych doznań.

Składniki:

  • ziemniaki
  • kiełbasa np. śląska
  • 2 cebule
  • por
  • pół brokuła
  • ser górski (oscypek)

PONADTO:

  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka czerwona
  • masło

Zapiekanka po zbójnicku – jak zrobić?

  1. Ziemniaki kroimy w talary i zalewamy wrzątkiem, trzymamy pod przykryciem ok. 15 minut po czym odcedzamy.
    Brokuł dzielimy na różyczki i przelewamy wrzątkiem.
    Kiełbasę kroimy w kostkę wrzucamy do miski do tego kroimy cebulę i pora mieszamy wszystko z przyprawami.
    Na blachę kładziemy kilka plastrów zimnego masła następnie przykrywamy ją talarami ziemniaczanymi. Posypujemy solą i ziołami, wysypujemy cebulę z kiełbasą, porem i brokułem.
    Wkładamy do nagrzanego na 180 st, piekarnika i czekamy ok. 30 minut następnie kładziemy ser górski i zapiekamy aż się zacznie roztapiać.

Zapiekanka po zbójnicku – dodatkowe informacje

Można podawać z ketchupem lub żurawiną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka rybna z ryżem
Następny przepis: Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode