Zapiekanka po zbójnicku
Zapiekanka po zbójnicku to prawdziwie góralska uczta, którą z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy dobrze doprawionego, sycącego jedzenia. Oparta jest głównie na mięsie i pieczarkach, które przygotowane z odpowiednimi przyprawami tworzą nieskazitelny smak. Ta propozycja doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi. Prosty w przygotowaniu przepis nie tylko zachwyci smakiem, ale także spektakularną prezentacją. Zapiekanka po zbójnicku to doskonała alternatywa dla tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej, a jej wyjątkowy charakter z pewnością przysporzy Wam wielu kulinarnych doznań.
admin
Składniki:
- ziemniaki
- kiełbasa np. śląska
- 2 cebule
- por
- pół brokuła
- ser górski (oscypek)
PONADTO:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka czerwona
- masło
Zapiekanka po zbójnicku – jak zrobić?
- Ziemniaki kroimy w talary i zalewamy wrzątkiem, trzymamy pod przykryciem ok. 15 minut po czym odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i przelewamy wrzątkiem.
Kiełbasę kroimy w kostkę wrzucamy do miski do tego kroimy cebulę i pora mieszamy wszystko z przyprawami.
Na blachę kładziemy kilka plastrów zimnego masła następnie przykrywamy ją talarami ziemniaczanymi. Posypujemy solą i ziołami, wysypujemy cebulę z kiełbasą, porem i brokułem.
Wkładamy do nagrzanego na 180 st, piekarnika i czekamy ok. 30 minut następnie kładziemy ser górski i zapiekamy aż się zacznie roztapiać.
Zapiekanka po zbójnicku – dodatkowe informacje
Można podawać z ketchupem lub żurawiną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka rybna z ryżem
Następny przepis: Zapiekanka porowa z sosem beszamelowym