Zapiekanka pasterska wg Ewy
Zapraszamy do odkrycia sekretów kuchni Ewy Wachowicz poprzez przepis na zapiekankę pasterską wg Ewy. Ta tradycyjna potrawa, będąca połączeniem mięsnej i ziemniaczanej zapiekanki będzie idealnym daniem na każdą okazję. Twórczość kulinarne Ewy obfituje w przepisy, które usatysfakcjonują zarówno amatorów kuchni domowej jak i zapalonych smakoszy. Zapiekanki Ewy Wachowicz, a szczególnie zapiekanka pasterska, słyną z wyjątkowych aromatów i bogactwa smaku. Ta ziemniaczana zapiekanka jest doskonałym daniem na ciepło, które przyjemnie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. Przekonajcie się sami i skosztujcie tej wspaniałe zapiekanki przygotowanej według przepisu Ewy.
admin
Składniki:
- masa ziemniaczana:
- 800 gramów ziemniaków
- 3 łyżki masła
- sól, przyprawa do ziemniaków
- mięsny farsz:
- 1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
- 4 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym
- 3 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
- dodatkowo:
- 150 gramów sera żółtego (miałam edamski)
Zapiekanka pasterska wg ewy – jak zrobić?
- Mięso przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną w małą kostkę marchewką. Następnie zalać 1 szklanką wody, dodać sól i pieprz, gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając do odparowania sosu. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pomidorów w puszce, wody nie dolewamy, mięso dusi się w soku pomidorowym do odparowania. Potem dodajemy koncentrat, zagotowujemy mieszając. Na końcu dodajemy osączony z zalewy groszek, mieszamy, doprawiamy finalnie, zestawiamy z ognia.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, gnieciemy porządnie na pure, potem przyprawę, dokładnie mieszamy.
- Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na dno wykładamy masę mięsną. Na mięso ścieramy na dużych oczkach ser. Na ser wykładamy ziemniaki z masłem, możemy użyć szprycy cukierniczej lub po prostu wyłożyć je i wygładzić powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 – 30 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Smacznego!
Zapiekanka pasterska wg Ewy – dodatkowe informacje
Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie ziemniaków w formie jednolitej warstwy, możemy do nich dodać 2 – 3 łyżki mleka, masa zrobi się rzadsza i będzie łatwiejsza do uformowania. W wersji de luxe możemy na wierzch zapiekanki wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka po zbójnicku
Następny przepis: Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)