Zapiekanka pasterska wg Ewy

Zapiekanka pasterska wg Ewy

Zapraszamy do odkrycia sekretów kuchni Ewy Wachowicz poprzez przepis na zapiekankę pasterską wg Ewy. Ta tradycyjna potrawa, będąca połączeniem mięsnej i ziemniaczanej zapiekanki będzie idealnym daniem na każdą okazję. Twórczość kulinarne Ewy obfituje w przepisy, które usatysfakcjonują zarówno amatorów kuchni domowej jak i zapalonych smakoszy. Zapiekanki Ewy Wachowicz, a szczególnie zapiekanka pasterska, słyną z wyjątkowych aromatów i bogactwa smaku. Ta ziemniaczana zapiekanka jest doskonałym daniem na ciepło, które przyjemnie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. Przekonajcie się sami i skosztujcie tej wspaniałe zapiekanki przygotowanej według przepisu Ewy.

Składniki:

  • masa ziemniaczana:
  • 800 gramów ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól, przyprawa do ziemniaków
  • mięsny farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
  • 4 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz
  • dodatkowo:
  • 150 gramów sera żółtego (miałam edamski)

Zapiekanka pasterska wg ewy – jak zrobić?

  1. Mięso przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną w małą kostkę marchewką. Następnie zalać 1 szklanką wody, dodać sól i pieprz, gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając do odparowania sosu. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pomidorów w puszce, wody nie dolewamy, mięso dusi się w soku pomidorowym do odparowania. Potem dodajemy koncentrat, zagotowujemy mieszając. Na końcu dodajemy osączony z zalewy groszek, mieszamy, doprawiamy finalnie, zestawiamy z ognia.
  2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, gnieciemy porządnie na pure, potem przyprawę, dokładnie mieszamy.
  3. Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na dno wykładamy masę mięsną. Na mięso ścieramy na dużych oczkach ser. Na ser wykładamy ziemniaki z masłem, możemy użyć szprycy cukierniczej lub po prostu wyłożyć je i wygładzić powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 – 30 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Smacznego!

Zapiekanka pasterska wg Ewy – dodatkowe informacje

Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie ziemniaków w formie jednolitej warstwy, możemy do nich dodać 2 – 3 łyżki mleka, masa zrobi się rzadsza i będzie łatwiejsza do uformowania. W wersji de luxe możemy na wierzch zapiekanki wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka po zbójnicku
Następny przepis: Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode