Zapiekanka makaronowa z sosem serowym

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym to prosty, ale niesamowicie smaczny sposób na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Rozgrzewająca, kremowa i bogata w smaku – ta zapiekanka z pewnością zostanie doceniona przez wszystkich domowników. Głównym sekretem potrawy jest sos serowy, który czyni danie soczystym i kusząco pysznym. Ten domowy przepis na zapiekankę jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie makaronu i sera, które zazwyczaj mamy w naszych kuchennych spiżarniach. Ta połączenie prostych składników pozwala stworzyć prawdziwie komfortowe danie, idealne na chłodne dni. Czy jest coś lepszego niż gorąca, serowa zapiekanka prosto z piekarnika? Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się na własne oczy!

Składniki:

  • Makaron świderki (1 opakowanie)
  • Brokuł (1 świeży, lub kalafior)
  • Filet z kurczaka (1 podwójny)
  • Pomidory (2 duże)
  • Pieczarki (30-40 dag)
  • Sos:
  • Kremówka (mały kubek, 30%)
  • Ser żółty (20 dag)
  • Serki topione (2-3, bez dodatków)
  • Pieprz, sól, papryka słodka mielona, czosnek granulowany

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym – jak zrobić?

  1. Brokuł dzielimy na małe kawałki i gotujemy makaron również. Pierś z kurczaka, pieczarki i pomidory kroimy w kostkę razem, podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem (wg uznania).
  2. Sos: Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, serki topione można podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy kremówkę i podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy starty ser i kawałki serka topionego cały czas mieszając. Gdy sos będzie zbyt gęsty, można dolać trochę mleka. Naczynie z sosem odstawiamy.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, na makaron układamy brokuł. Podsmażonego fileta z kurczaka wraz z pieczarkami i pomidorami układamy na wierzchu. Całość polewamy przygotowanym sosem serowym. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut na 180°C. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym – dodatkowe informacje

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika można zetrzeć jeszcze trochę sera żółtego na górę .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka mięsna
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode