Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa to doskonały pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Jej główne składniki to brokuły oraz kalafior, które są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa – bogata w białko, witaminy i minerały. Pomimo prostoty przygotowania, zapiekanka brokułowo-kalafiorowa zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Jest lekkostrawna, sycąca i uniwersalna – sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Wzbogać swoją domową kuchnię o ten pyszny i zdrowy przepis!
admin
Składniki:
- 70 dag mielonego mięsa
- 1 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
- cebula
- przyprawy: do mielonego mięsa, sól, pieprz, ostra mielona papryka
- ząbek czosnku
- mały brokuł
- 30 dag kalafiora
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- żółtko
- 15 dag żółtego sera
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy do mięsa. Wsypujemy ryż, wlewamy 1/2 szklanki wody i doprawiamy. Mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Różyczki brokułu i kalafiora obgotowujemy i osączamy. Układamy na mięsie.
- Ser ścieramy. Majonez mieszamy ze śmietaną, żółtkiem i serem. Doprawiamy. Sosem polewamy warzywa. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Wyjmujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i oprószamy papryką.
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa – dodatkowe informacje
Cebulę można najpierw zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, a dopiero potem dodać do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka chłopska
Następny przepis: Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami