Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię
Bogaty w żelazo, potas i witaminy grupy B zakwas buraczany to naturalny eliksir dostarczający organizmowi szereg cennych substancji odżywczych. Ten przepis to idealna propozycja przede wszystkim dla biegaczy, którzy potrzebują dodatkowej dawki energii oraz osób zmagających się z anemią. Buraki, będące głównym składnikiem napoju, znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, w tym w walce z niedokrwistością. Dzięki łatwej przyswajalności oraz niskiej kaloryczności, zakwas buraczany to doskonały dodatek do codziennej diety. Oto przepis, który łączy zarówno zdrowotne, jak i kulinarne aspekty spożywania buraków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Sok:
- ok. 2 kg buraków (najlepiej niedużych i twardych)
- ok. 2 litra wody niegazowanej + 0,5 litra wody przegotowanej ciepłej
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Dodatkowo: duży ok. 4 litrowy szklany słój do kwaszenia ogórków
Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię – jak zrobić?
- Buraki obieramy, kroimy na niewielkie plasterki. Dokładnie wyparzamy słój oraz umieszczamy w nim plasterki buraków, zalewamy wodą do połowy.
- Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy, łącznie z solą i cukrem. Dopełniamy słój pozostałą wodą. Przykrywamy gazą lub czystą ścierką, obwiązujemy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po 3 dniach odkrywamy i zbieramy wytworzoną na wierzchu pianę.
- Po kolejnych 4 dniach odcedzamy zakwas i zlewamy do butelek. Gotowe!!
Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię – dodatkowe informacje
Zakwas można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, jak również wykorzystać jako bazę do barszczu czerwonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny tort urodzinowy
Następny przepis: Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami