wielkanocna szynka w galarecie
Tradycja Świąt Wielkanocnych w Polsce to czas, gdzie na stołach królują różnorodne potrawy. Jedną z nich jest popularna szynka w galarecie, która często stanowi centrum wielkanocnego menu. To danie to idealne połączenie smaku oraz estetyki, które zachwyca nie tylko podniebienia, ale i oczy. Galaretka, w której zawiera się szynka dodaje jej delikatności i elegancji. Przygotowanie wielkanocnej szynki w galarecie to nie tylko wyzwanie kulinarnych umiejętności, ale również możliwość zaangażowania całej rodziny w festive cooking. Zgromadzimy do niej szereg smakowitych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Tym razem poznajemy przepis na wyjątkową szynkę w galarecie na wielkanoc!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 400 gramów szynki wieprzowej
 - 2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
 - 1 jajo na twardo
 - mała puszka kukurydzy
 - 3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
 - około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
 - sól, pieprz
 - 4 łyżeczki żelatyny
 
Wielkanocna szynka w galarecie – jak zrobić?
- Szynkę pokroić w kostkę.
 - Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
 - Kukurydzę odsączyć z zalewy.
 - W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
 - Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.
 - Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 - Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
 
Szynka w galarecie na wielkanoc.
wielkanocna szynka w galarecie – dodatkowe informacje
Aby galareta idealnie „wyskoczyła” nam z foremki, należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Następny przepis: Wielkanocna babka herbaciana
