wielkanocna szynka w galarecie
Tradycja Świąt Wielkanocnych w Polsce to czas, gdzie na stołach królują różnorodne potrawy. Jedną z nich jest popularna szynka w galarecie, która często stanowi centrum wielkanocnego menu. To danie to idealne połączenie smaku oraz estetyki, które zachwyca nie tylko podniebienia, ale i oczy. Galaretka, w której zawiera się szynka dodaje jej delikatności i elegancji. Przygotowanie wielkanocnej szynki w galarecie to nie tylko wyzwanie kulinarnych umiejętności, ale również możliwość zaangażowania całej rodziny w festive cooking. Zgromadzimy do niej szereg smakowitych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Tym razem poznajemy przepis na wyjątkową szynkę w galarecie na wielkanoc!
admin
Składniki:
- 400 gramów szynki wieprzowej
- 2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
- 1 jajo na twardo
- mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
- około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki żelatyny
Wielkanocna szynka w galarecie – jak zrobić?
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
- Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.
- Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Szynka w galarecie na wielkanoc.
wielkanocna szynka w galarecie – dodatkowe informacje
Aby galareta idealnie „wyskoczyła” nam z foremki, należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Następny przepis: Wielkanocna babka herbaciana