Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem

Przepis na wielkanocną babkę kajmakową z lukrem to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Ten niezwykle smakowity deser łączy w sobie tradycję pieczenia babki z intrygującym smakiem kajmaku. Cały ten cudowny podarek od świątecznej kuchni jest dopełniany przez kremowy, słodki lukier. Jego przepis kryje się w sercu tej receptury, dodając glamuru całemu wypiekowi. Wszystko razem tworzy symfonię smaku, która nie dość, że rozpieszcza podniebienie, to jeszcze jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Możemy śmiało powiedzieć, że ta wielkanocna babka kajmakowa z lukrem to idealne połączenie tradycji i nowoczesności. Przygotuj się na wielkanocne świętowanie w style!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół puszki masy krówkowej (20 dag)
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • bułka tarta do obsypania foremki (1-2 łyżki)
  • dowolne słodycze do dekoracji
  • Na lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem – jak zrobić?

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
  2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy na metalowej kratce.
  3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim zimną babkę. Gdy lukier lekko zastygnie dekorujemy dowolnymi słodyczami.
  4. Babkę odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę najlepiej jest studzić na metalowej kratce. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Babkę można pokroić na około 12 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocna babka herbaciana
Następny przepis: Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode