Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi

Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi

Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi to jedno z tych tradycyjnych, domowych dań, które przypominają o smaku dzieciństwa. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację, który bez wątpienia zachwyci każdego milośnika kuchni polskiej. Ten przepis to połączenie klasycznych, pysznych pierogów wiejskich z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Smak tego dania zdecydowanie trafia w gusta wszystkich smakoszy. Bogactwo smaków i aromatów sprawia, że to danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie soczyste farsz wewnątrz pierogów oraz chrupiące placki ziemniaczane tworzą niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zasługuje na próbę.

Składniki:

  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • około 4 łyżek mąki
  • pieprz
  • sól
  • 20 dekagramów dowolnej szynki lub boczku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i 1 cebulę obieramy i ścieramy, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy dodajemy mąkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki.
  2. Na osobnej patelni smażymy 2 pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy szynkę bardzo drobno pokrojoną i wszystko jeszcze razem podsmażamy ok 5 min.
  3. Usmażone placki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa używając grubych oczek. Do zmielonych placków dodajemy cebulę z szynką i bułkę tarta. Wszystko razem mieszamy.
  4. Gotowy farsz nakładamy na ciasto pierogowe i zaklejamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok 3-5 min. Podajemy z podsmażoną cebulką. Smacznego 🙂

Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi – dodatkowe informacje

Równie dobrze smakują bez dodatku mięsa. Do fraszu można również zużyć placki, które zostały po wcześniejszym obiedzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami
Następny przepis: Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode