Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi
Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi to jedno z tych tradycyjnych, domowych dań, które przypominają o smaku dzieciństwa. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację, który bez wątpienia zachwyci każdego milośnika kuchni polskiej. Ten przepis to połączenie klasycznych, pysznych pierogów wiejskich z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Smak tego dania zdecydowanie trafia w gusta wszystkich smakoszy. Bogactwo smaków i aromatów sprawia, że to danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie soczyste farsz wewnątrz pierogów oraz chrupiące placki ziemniaczane tworzą niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zasługuje na próbę.
admin
Składniki:
- 0,5 kilograma ziemniaków
- 1 jajko
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- około 4 łyżek mąki
- pieprz
- sól
- 20 dekagramów dowolnej szynki lub boczku
- olej do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej
Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi – jak zrobić?
- Ziemniaki i 1 cebulę obieramy i ścieramy, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy dodajemy mąkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki.
- Na osobnej patelni smażymy 2 pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy szynkę bardzo drobno pokrojoną i wszystko jeszcze razem podsmażamy ok 5 min.
- Usmażone placki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa używając grubych oczek. Do zmielonych placków dodajemy cebulę z szynką i bułkę tarta. Wszystko razem mieszamy.
- Gotowy farsz nakładamy na ciasto pierogowe i zaklejamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok 3-5 min. Podajemy z podsmażoną cebulką. Smacznego 🙂
Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi – dodatkowe informacje
Równie dobrze smakują bez dodatku mięsa. Do fraszu można również zużyć placki, które zostały po wcześniejszym obiedzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami
Następny przepis: Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami