Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Czy pragniesz spróbować czegoś niecodziennego, zdrowego i pełnego egzotycznych smaków? Skomponuj sałatkę z tuńczykiem i ananasem. To połączenie słodkości ananasa, intensywnego smaku tuńczyka i chrupkości kukurydzy stworzy niepowtarzalny duet, który zasmakuje każdemu miłośnikowi niebanalnych połączeń. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem to wykwintne danie na każdą okazję – jako lekka kolacja, przystawka na przyjęciu lub zdrowy lunch do pracy. Inspiruj się tropikalnymi smakami i delektuj się niesamowitym połączeniem składników. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to prawdziwa uczta dla podniebienia!
admin
Składniki:
- 150 g sera żółtego wędzonego
- 1 szklanka kukurydzy
- 300 g ananasa odsączonego z syropu
- 150 g sera żółtego
- 5 jajek
- 2 puszki z tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- 150 g majonezu
- 200 g śmietany 18%
- szczypiorek
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem – jak zrobić?
-
1.
Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i dodać do majonezu wymieszanego ze śmietaną. Odstawić.
Przygotować naczynie do sałatki warstwowej o średnicy około 20 cm, może być trochę większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza. -
2.
Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj. kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego 🙂
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem – dodatkowe informacje
Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka z selerem, ananasem i jajkiem
Następny przepis: Warstwowa sałatka z porem i śledziami