Warstwowa sałatka z selerem, ananasem i jajkiem
Przygotuj sezonową ucztę dla oczu i podniebienia z naszą warstwową sałatką z selera, ananasa i jajka. Ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale także atrakcyjna wizualnie. Kontrastujące kolory selera, ananasa i jajka tworzą prawdziwą tęczę na talerzu, a unikalne połączenie smaków zaspokaja najróżniejsze gusta. Seler doda sałatce chrupkości, ananas słodyczy, a jajka sycącej białkowej niespodzianki. To doskonały dodatek do wielu dań lub przekąska sama w sobie. Ta sałatka jest tak wdzięczna w przygotowaniu, że stanie się na pewno ulubionym daniem na rodzinnych spotkaniach czy imprezach.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- seler sałatkowy – 1 słoiczek
 - kukurydza w puszce – 1 szt.
 - szynka konserwowa – 300 gram
 - ananas z puszki – 1 puszka
 - jaja na twardo – 5 szt.
 - majonez tradycyjny – 400 ml.
 - ser żółty – do posypania
 - szczypiorek – do posypania
 
Sałatka warstwowa z selerem, ananasem i jajkiem – jak zrobić?
- Seler dokładnie odsączyć z wody. Umieścić w salaterce. Kukurydzę także odsączyć i ułożyć na selerze. Wyrównać. Szynkę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na kukurydzy.
 - Ananasa odsączyć. Jeżeli jest w plastrach to pokroić w kostkę. Umieścić na szynce. Wyrównać. Jaja pokroić w kosteczkę i umieścić na ananasie.
 - Majonez delikatnie rozprowadzić na sałatce. Posypać startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku.
 
Warstwowa sałatka z selerem, ananasem i jajkiem – dodatkowe informacje
Szynka może być inna, ulubiona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka śródziemnomorska
Następny przepis: Warstwowa sałatka z kurczakiem i patisonami

