Warstwowa sałatka z porem i śledziami

Warstwowa sałatka z porem i śledziami

Zapraszamy do odkrycia smaku niepowtarzalnej warstwowej sałatki z porem i śledziami. To połączenie naturalnej słoności śledzia z delikatnym, lekko pikantnym smakiem pora daje efekt kulinarnej symfonii, której próbować warto. Sałatka z pora i śledzia to również synonim zdrowia – pory są bogatem źródłem witamin i minerałów, a śledzie dostarczają cennych dla zdrowia tłuszczów omega-3. Ten przepis jest doskonały zarówno na wigilijną wieczerzę, jak i na zwykły, codzienny posiłek. Bez wątpienia zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im coś wyjątkowego!

Składniki:

  • Na sałatkę:
  • 4 płaty śledzi w occie (można więcej)
  • 3 duże jajka
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 1 duży por
  • 4 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • Na sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej grecki)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania Warstwowej sałatki z porem i śledziami

  1. 1.

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki, obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce o dużych osobno. Każde warzywa i jajka ścieramy osobno.

  2. 2.

    Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.

  3. 3.

    Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. 4.

    W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.

    Moje warstwy od spodu: cebula , jabłka, ziemniaki, śledzie, pietruszka, por , jajka, marchewka, sos

  5. 5.

    Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.

Warstwowa sałatka z porem i śledziami – dodatkowe informacje

Można zrobić z podwójnej porcji.

Składniki sałatki można wymieszać.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Następny przepis: Warzywa gotowane w ziołowym masełku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode