Warstwowa sałatka z porem i śledziami
Składniki:
- Na sałatkę:
 - 4 płaty śledzi w occie (można więcej)
 - 3 duże jajka
 - 3 duże marchewki
 - 1 pietruszka
 - 2 małe cebule
 - 1 duży por
 - 4 ziemniaki
 - 2 jabłka
 - Na sos:
 - 5 łyżek majonezu
 - 5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej grecki)
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 
Sposób przygotowania Warstwowej sałatki z porem i śledziami
- 
1.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki, obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce o dużych osobno. Każde warzywa i jajka ścieramy osobno.
 - 
2.
Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
 - 
3.
Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - 
4.
W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.
Moje warstwy od spodu: cebula , jabłka, ziemniaki, śledzie, pietruszka, por , jajka, marchewka, sos - 
5.
Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.
 
Warstwowa sałatka z porem i śledziami – dodatkowe informacje
Można zrobić z podwójnej porcji.
Składniki sałatki można wymieszać.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Następny przepis: Warzywa gotowane w ziołowym masełku

