Warstwowa sałatka z kurczakiem i patisonami

Warstwowa sałatka z kurczakiem i patisonami

Cieszymy się, że możemy zaprezentować pasjonujący przepis na warstwową sałatkę z kurczakiem i patisonami, który trafia prosto do serc miłośników zdrowej i kreatywnej kulinarii. Te wyjątkowe składniki zapewnią prawdziwie orzeźwiający smak, idealnie wpisujący się w letnie posiłki. Kusząca faktura i kolorystyka sałatki składają się z warstw kremowego kurczaka, chrupiących patisonów i dodatkowych składników, które możemy dostosować do własnego upodobania. Sałatka z patisonem to prawdziwa eksplozja aromatów, a jej wytworne połączenie smaków z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Słoik marynowanych patisonów
  • Ok. 20 dag sera feta
  • Woreczek ryżu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Warstwowa sałatka z kurczakiem i patisonami – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kosteczkę, obsypać solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowany filet i smażyć ok. 15 min na złoty kolor. Ryż ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Cebulę pociąć w piórka. Patisony pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w kostkę lub kupić gotowy. Majonez pomieszać z ketchupem, doprawić pieprzem.
  2. Ułożenie:

    1. Ryż
    2. 1/3 warstwa sosu majonezowo-ketchupowego
    3. Kurczak
    4. Cebula
    5. 1/3 warstwa sosu
    6. Patisony
    7. 1/3 warstwa sosu
    8. Wierzch posypać serem feta.

Słowa kluczowe: sałatka z patisonem, sałatka z patisonów

Warstwowa sałatka z kurczakiem i patisonami – dodatkowe informacje

Dodatkowo można dodać pół świeżego ogórka pokrojonego w ćwierćtalatki albo pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka z selerem, ananasem i jajkiem
Następny przepis: Warstwowa sałatka z porem i śledziami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode