WARSTWOWA SAŁATKA JARZYNOWA, WERSJA LEKKA BEZ MAJONEZU
Warstwowa sałatka jarzynowa, wersja lekka bez majonezu, to smaczny i zdrowy sposób na spożycie porcji warzyw. Ta propozycja skierowana jest przede wszystkim do osób, które cenią lekką kuchnię, a także tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnej sałatki jarzynowej z majonezem. Użycie naturalnych, świeżych składników sprawia, że danie pełne jest witamin i składników odżywczych oraz ma intensywnie zielony, apetyczny kolor. Ten przepis to doskonały pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do letniego grilla. Sałatka warzywna bez majonezu, a więc i bez zbędnych kalorii.
admin
Składniki:
- 1 marchewka – 80 g
- 1 pietruszka – 80 g
- 1/2 cebuli
- 50 g groszku konserwowego
- 65 g ogórków kiszonych – 2 małe sztuki
- 1,5 ugotowanego na twardo jajka
- 30 g śmietany 12%
- 10 g musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- Miód na czubku łyżeczki
Warstwowa sałatka jarzynowa, wersja lekka bez majonezu – jak zrobić?
- Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać musztardę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Skosztować, jeśli smak jest zbyt ostry, dodać odrobinę miodu i ponownie wymieszać. Marchewkę i pietruszkę ugotować do miękkości.
- Odcedzić i ostudzić. Pietruszkę drobniutko posiekać, cebulę także. Wymieszać razem. Na talerzykach ułożyć po jednym ringu. Na dno wyłożyć pietruszkę z cebulą, dzieląc porcję na pół. Lekko docisnąć. Dać po łyżce przygotowanego sosu.
- Następnie na każdą porcję dać po 25 g groszku, wyrównać. Marchewkę drobno pokroić i ułożyć na groszku, ponownie lekko docisnąć. Dać po łyżce sosu. Ogórka osuszyć i drobniutko posiekać, ułożyć jako kolejną wersję sałatki. Jajko posiekać drobno i ułożyć na wierzchu sałatki. Na koniec dać sos i oprószyć solą i pieprzem. Ostrożnie zdjąć ringi.
xxxx – dodatkowe informacje
sałatkę można również przygotować w małej ozdobnej misce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warstwowa sałatka gyros
Następny przepis: Warstwowa sałatka z selerem, ananasem i jajkiem