Warstwowa sałatka gyros

Warstwowa sałatka gyros

Sałatka Gyros z groszkiem jest unikalną, ale zarazem prostą potrawą, która wywoła zachwyt na każdej imprezie. Ta rozkosz dla podniebienia łączy aromateczny gyros z chrupiącym groszkiem, tworząc niezapomniane doznania kulinarnie. Ta warstwowa kompozycja bogactwa smaków po prostu nie pozwoli Ci oderwać się od niej. I co najlepsze, jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej, co pozwoli ci zaoszczędzić czas. Ta sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach i stanie się jednym z twoich ulubionych przepisów do serwowania podczas specjalnych okazji.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 1 saszetka przyprawy gyros
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka
  • 1 mały słoik selera konserwowego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek majonezu
  • olej do smażenia

Warstwowa sałatka gyros – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka obtaczamy w 1/2 saszetki do gyrosa i smażymy na oleju. Studzimy, odsączamy i wrzucamy na dno głębokiego półmiska.
  2. Przygotowujemy sos: ketchup i majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy pozostałą przyprawą. Kurczaka posypujemy bardzo drobno posiekaną cebulką.
  3. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i groszek.
  4. Polewamy połową sosu.
  5. Dodajemy pokrojone z kostkę ogórki konserwowe, odsączone seler i kukurydzę. Wylewamy następną połowę sosu. Sałatkę przykrywamy posiekanymi liśćmi kapusty pekińskiej.

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka gyros – dodatkowe informacje

Sałatka gyros z groszkiem będzie bardzo efektownie wyglądała w przezroczystym półmisku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami
Następny przepis: WARSTWOWA SAŁATKA JARZYNOWA, WERSJA LEKKA BEZ MAJONEZU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode