Warstwowa sałatka gyros
Sałatka Gyros z groszkiem jest unikalną, ale zarazem prostą potrawą, która wywoła zachwyt na każdej imprezie. Ta rozkosz dla podniebienia łączy aromateczny gyros z chrupiącym groszkiem, tworząc niezapomniane doznania kulinarnie. Ta warstwowa kompozycja bogactwa smaków po prostu nie pozwoli Ci oderwać się od niej. I co najlepsze, jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej, co pozwoli ci zaoszczędzić czas. Ta sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach i stanie się jednym z twoich ulubionych przepisów do serwowania podczas specjalnych okazji.
admin
Składniki:
- 0,5 kg filetów z kurczaka
- 1 saszetka przyprawy gyros
- 1 mała cebula
- 1 mała papryka
- 1 mały słoik selera konserwowego
- 4 ogórki konserwowe
- 4 liście kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 5 łyżek majonezu
- olej do smażenia
Warstwowa sałatka gyros – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka obtaczamy w 1/2 saszetki do gyrosa i smażymy na oleju. Studzimy, odsączamy i wrzucamy na dno głębokiego półmiska.
- Przygotowujemy sos: ketchup i majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy pozostałą przyprawą. Kurczaka posypujemy bardzo drobno posiekaną cebulką.
- Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i groszek.
- Polewamy połową sosu.
- Dodajemy pokrojone z kostkę ogórki konserwowe, odsączone seler i kukurydzę. Wylewamy następną połowę sosu. Sałatkę przykrywamy posiekanymi liśćmi kapusty pekińskiej.
Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka gyros – dodatkowe informacje
Sałatka gyros z groszkiem będzie bardzo efektownie wyglądała w przezroczystym półmisku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami
Następny przepis: WARSTWOWA SAŁATKA JARZYNOWA, WERSJA LEKKA BEZ MAJONEZU