Vanillekipferl
Vanillekipferl to tradycyjne austriackie ciasteczka o niepowtarzalnym kształcie, które są nieodłącznym elementem świątecznych stołów na całym świecie. Te półksiężycowe ciasteczka wykonane z ciasta migdałowego i waniliowego, posypane cukrem pudrem, są delikatne, kruche i niesamowicie aromatyczne. Zarówno smak, jak i zapach Vanillekipferl są absolutnie urzekające i każde kolejne ciasteczko to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciepły, słodki smak wanilii w połączeniu z orzechowym posmakiem migdałów sprawiają, że vanillekipferl są naprawdę wyjątkowymi ciasteczkami. To doskonały przepis na te tradycyjne austriackie ciasteczka, które zasmakują na pewno wszystkim miłośnikom słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 180 gram zimnego masła
- 100 gram mielonych migdałów
- 90 gram cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 laska wanilii
- Cukier puder do posypania
Vanillekipferl – jak zrobić?
- Mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz migdały włożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz miąższ z rozciętej laski wanilii. Całość dokładnie zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie zagnieść i odrywać po małym kawałku wielkości orzecha włoskiego. Rękami uformować podłużne wałki, które zawinąć w półksiężyce. Tak przygotowane ciastka włożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 12 minut. Gotowe ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Vanillekipferl – dodatkowe informacje
Cukier waniliowy można z łatwością przygotować samemu: [link do przepisu](http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-cukier-waniliowy-33)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uszka z pieczarkami
Następny przepis: Ciasto „Użądlenie pszczoły”