Vanillekipferl

Vanillekipferl

Vanillekipferl to tradycyjne austriackie ciasteczka o niepowtarzalnym kształcie, które są nieodłącznym elementem świątecznych stołów na całym świecie. Te półksiężycowe ciasteczka wykonane z ciasta migdałowego i waniliowego, posypane cukrem pudrem, są delikatne, kruche i niesamowicie aromatyczne. Zarówno smak, jak i zapach Vanillekipferl są absolutnie urzekające i każde kolejne ciasteczko to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciepły, słodki smak wanilii w połączeniu z orzechowym posmakiem migdałów sprawiają, że vanillekipferl są naprawdę wyjątkowymi ciasteczkami. To doskonały przepis na te tradycyjne austriackie ciasteczka, które zasmakują na pewno wszystkim miłośnikom słodkości.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 180 gram zimnego masła
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 90 gram cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 laska wanilii
  • Cukier puder do posypania

Vanillekipferl – jak zrobić?

  1. Mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz migdały włożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz miąższ z rozciętej laski wanilii. Całość dokładnie zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie zagnieść i odrywać po małym kawałku wielkości orzecha włoskiego. Rękami uformować podłużne wałki, które zawinąć w półksiężyce. Tak przygotowane ciastka włożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 12 minut. Gotowe ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Vanillekipferl – dodatkowe informacje

Cukier waniliowy można z łatwością przygotować samemu: [link do przepisu](http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-cukier-waniliowy-33)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka z pieczarkami
Następny przepis: Ciasto „Użądlenie pszczoły”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode