Urnebes - pasta twarogowa

Urnebes – pasta twarogowa

Urnebes to tradycyjna serbska pasta twarogowa, której głównym składnikiem jest serek typu feta, urozmaicony pikantnymi dodatkami. Wyróżniającym smak Urnebes jest mieszanka ostrych papryczek chilli, czosnku oraz świeżych ziół. Paste można podać jako przekąskę na grilla, jako dodatek do chleba pita lub jako dip do warzyw. Każda porcja Urnebes to prawdziwa eksplozja smaków, która zaspokoi fanów pikantnych potraw. To jednocześnie proste, szybkie i tanie danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich gości na Twojej imprezie. Zanurz się w kulinarną podróż po kuchni serbskiej i poznaj smak oryginalnego Urnebes!

Składniki:

  • Twarożek
  • Śmietana lub jogurt naturalny
  • Czerwone chili w strąkach i w proszku
  • Oliwa
  • Czosnek (opcjonalnie)
  • Sól

Urnebes – pasta twarogowa – jak zrobić?

  1. Posiekane chili mieszamy z serem, dodajemy odrobinę śmietany i sproszkowaną paprykę, najlepiej Alevą (jeśli nie masz, możesz użyć zwykłej papryki słodkiej oraz pieprzu cayenne). Ilość papryki zależy od preferowanej ostrości sałatki.
  2. Na koniec dodajemy trochę oliwy, soli i ewentualnie drobno posiekany czosnek (jeśli go lubisz).
  3. Dla zmacerowania się smaków warto przygotować Urnebes co najmniej godzinę przed podaniem.
  4. SMACZNEGO!

Urnebes – dodatkowe informacje

Ilość śmietany zależy od tego do czego ma być użyty urnebes. Jako dodatek do grillowanych mięs czy jako pasta do kanapek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej
Następny przepis: Uśmiech Teściowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode