Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

„Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej” to przepis, który zachwyci zarówno miłośników zdrowego jedzenia, jak i smakoszy poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń. Amarantus, zwany inaczej szarłatem, jest rośliną znaną ludzkości od tysiącleci, a jego wartości odżywcze doceniane są szczególnie przez wegan i wegetarian. Te lekkie i pożywne naleśniki, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do słodkich i pikantnych farszów, to doskonały sposób na wprowadzenie amarantusa do codziennej diety. Wykorzystanie mąki amarantusowej w przepisie to gwarancja pełnowartościowego posiłku, który zaspokoi głód i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • (10 sztuk o średnicy 18 cm)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) (*)
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa (około 100g)
  • 1 łyżka stopionego masła
  • W wersji na słodko:
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/ksylitolu/miodu itp. (płaska)
  • W wersji na słono:
  • 1/2 łyżeczki soli

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej – jak zrobić?

  1. Roztrzepane jajka należy połączyć z wodą, mlekiem oraz solą lub dowolnym słodzidłem. Następnie wsypać mąkę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut, aby „odpoczęło” i po tym czasie dodać stopione masło – delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (**) szybkim ruchem rozprowadzić cienką (!) warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Porady – dodatkowe informacje

(*) Można użyć mleka roślinnego, ale wtedy najlepiej dodać 1 szklankę i pominąć wodę.

(**) Nie używam tłuszczu do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym masło w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Zamiast masła dobrze sprawdzi się olej. Jeśli macie problemy z przyklejaniem się naleśników – możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ulubione racuszki moich dzieci
Następny przepis: Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode