Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
Poznaj słodki smak lata z tym idealnym przepisem na ucierane ciasto z renklodami i kruszonką. To klasyczna propozycja deseru, który doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości. Delikatne ciasto, podkreślone smakiem soczystych renklod, skrywa w sobie prawdziwą symfonię smaków. Dodatkowy atut stanowi chrupiąca kruszonka, która nadaje ciastu niepowtarzalnego wyglądu i charakteru. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i przygotowanie domowego wypieku, który zachwyci smakoszy na każdym kroku. Explozja smaków i aromatów sprawia, że ciasto z renklodami stanie się nieodzownym punktem letniego menu.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- Szczypta soli
- 10 renklod
- KRUSZONKA:
- 60g masła
- ½ szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy. -
2.
Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy z nich pestkę i kroimy w ósemki. -
3.
Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut do białości. -
4.
Wówczas dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. -
5.
Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 29cm. Na cieście promieniście układamy śliwki. -
6.
Następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.
Życzę smacznego.
Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką – dodatkowe informacje
1) Do ciasta możemy dodać również inne owoce sezonowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucierane ciasto z agrestem
Następny przepis: Ucierane płatki róży