Tradycyjne uszka wigilijne

Tradycyjne uszka wigilijne

Zbliża się ten wyjątkowy, magiczny czas, gdy rodziny zbierają się do wspólnego wigilijnego stołu, pełnego tradycyjnych, smakowitych potraw. Wśród nich na szczególne uznanie zasługują uszka wigilijne, które od pokoleń goszczą na polskich stołach. Te małe, delikatne pierożki z farszem, zwane też „uszami”, są nieodłącznym elementem barszczu czerwonego. Przygotowanie uszek to prawdziwa sztuka i rytuał, który z radością przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Choć receptury na uszka są różne, w każdym domu wyczarowuje się te same, niepowtarzalne symbole Bożego Narodzenia. Prezentujemy przepis na te tradycyjne, przepyszne uszka wigilijne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 170 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz
  • 60 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • Olej i masło do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Tradycyjne uszka wigilijne – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu znajduje się na moim profilu: Tradycyjny farsz do uszek.

    Ciasto.

    Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp sól, dodaj olej i wlej gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, podziel na 3 części i przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.

    Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto, wycinaj małe kółka. Na środek kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, uszka składaj na pół i sklejaj boki. Złącz ze sobą oba końce.

    Uszka wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oleju, gotuj około 3 minut, wyjmuj łyżką cedzakową.

Tradycyjne uszka wigilijne – dodatkowe informacje

Boki ciasta posmaruj wodą, uszka będą lepiej się zlepiały i nie będą pękać podczas gotowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjny sernik ucierany
Następny przepis: Trdelnik , czyli czeski przysmak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode