Tort Violetta

Tort Violetta

Tort Violetta to przepyszne połączenie soczystych wiśni, rozpływającego się w ustach ciasta i delikatnej bitej śmietany. To eleganckie i wyszukane ciasto, które przyciąga wzrok swoją piękną purpurową barwą i artystycznym zdobieniem. Wyjątkowy smak tortu Violetta jest jak melodyjna aria – pełen różnych nut smakowych, które stopniowo ujawniają się w każdym kęsie. Intensywność wiśni doskonale harmonizuje z lekkością śmietanki, tworząc wspaniałe symfonie smaków. To idealny wybór na specjalne okazje, gdy chcemy zaskoczyć naszych gości niepowtarzalnym deserem.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 1,5 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (po 40g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki kakao
  • nasączenie: 3/4 szklanki mocnej herbaty z sokiem z cytryny
  • ponadto: opłatek z „Violetta” o śr.21 cm.

Tort „violetta” – jak zrobić?

  1. Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy dodać mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22 cm. Piec ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu przekroić na 4-5 krążków.
  2. Przygotować krem: z budyniu i mleka ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, zmiksować. Na końcu dodać sok z cytryny, połączyć. Krem podzielić na dwie części, jedną wymieszać z przesianym kakao (po kilka łyżek odłożyć do dekoracji).
  3. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć herbatą z cytryną, posmarować masą budyniowo-maślaną. Tak postępować z pozostałymi płatami biszkoptu, smarując je na przemian raz białym a raz kakaowym kremem. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem tworząc rozetki. Kiedy tort będzie już udekorowany kremem, na wierzchu rozłożyć opłatek delikatnie dociskając. Tort wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Tort Violetta – dodatkowe informacje

* opłatek na tort nakładamy min.4 godz przed jedzeniem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort w kształcie serca o smaku michałkowym
Następny przepis: Tort ,,Violetta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode