Tort Sacher

Tort Sacher

Tort Sacher to jeden z najsłynniejszych deserów na świecie, z pochodzenia austriacki, który zdobył międzynarodowe uznanie. Kusi swoją wyjątkową kombinacją ciemnego biszkoptu czekoladowego, powłoki z gładkiej czekolady i śródka z morelowej konfitury, co tworzy unikalny smak, niepowtarzalny dla żadnego innego tortu. Ten przepis dla wielbicieli ciast z serii „moje wypieki” sprawi, że każdy, kto go spróbuje, poczuje się jak w kawiarni w samym sercu Wiednia. Serwując tort Sachera, serwujesz nie tylko wyjątkowy deser, ale także odrobinę historii i kultury europejskiej.

Składniki:

  • Ciasto:
    – 140 g czekolady deserowej
    – 140 g masła
    – 115 g cukru pudru
    – 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    – 5 jajek
    – 85 g mielonych migdałów
    – 55 g mąki pszennej

    Dżem morelowy:

    – 3 łyżki stołowe dżemu morelowego

    Genach:
    – 150 ml śmietany 30% lub 36%
    – 100 g czekolady (może być pół na pół gorzka i mleczna)

Tort sacher – jak zrobić?

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy do miękkości. Dodajemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż konsystencja będzie delikatna i puszysta. Wlewamy czekoladę i pół łyżeczki ekstraktu, miksujemy do połączenia. Bierzemy jajka – rozdzielamy żółtka od białek. Białka do osobnego naczynia. Ciągle miksując do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku. Następnie do masy delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką drewnianą) mąkę przesianą z migdałami. Białka ubić na bardzo sztywno z szczyptą soli, najpierw wmieszać 1/3 do masy, delikatnie połączyć, następnie dodać resztę i bardzo powoli i delikatnie mieszać 'od spodu’. Przelać do formy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 160* ( z termoobiegiem, bez niego – 180*) piekarnika i piec około 45 minut. Nie otwierać piekarnika przed upływem tego czasu, bo ciasto może się obrazić i nie będzie takie, jakiego oczekujemy. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe naciskając palcem, jeśli zachowa się jak gąbka – wgłębienie wróci do pierwotnego kształtu- możemy wyciągać. Przez kilka minut zostawić w formie, następnie wyjąć, odwrócić, zdjąć papier i studzić.
  2. Gdy będzie wystudzone do małego garnuszka dajemy dżem i podgrzewamy aż się rozpuści. W tej postaci przecieramy przez drobne sitko do osobnej miseczki, by oddzielić dżem od owoców. Tą mazią smarujemy powierzchnię ciasta (najlepiej nadaje się do tego pędzel silikonowy) i również czekamy, aż przestygnie. Dżem morelowy jest bardzo ważny – równoważy bowiem słodycz czekolady, a także pięknie 'nawilża’ cały wypiek.
  3. Przygotowujemy genach: Do garnuszka wlewamy kremówkę i podgrzewamy tak, by była prawie gorąca, jednak żeby się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki, czekamy aż się rozpuści, następnie łączymy z kremówką mieszając. Masę zostawiamy do momentu aż zgęstnieje i będzie można ją równo rozprowadzić na całym cieście. Można pod ciasto dać ręczniki papierowe by nie zabrudzić patery, po nocy w lodówce ładnie się ściągają.

Słowa kluczowe: tort sachera moje wypieki

Tort Sacher – dodatkowe informacje

Ja zostawiłam trochę masy, by 'zabielić’ ją dodając kremówki i wykonać napis. Jednak to kompletnie nie zdało egzaminu – nie wpadłam na to, że ciemna i jaśniejsza czekolada połączą się by prawie zupełnie schować napis 😉 Dlatego jeśli chcemy pisać po ciemnej czekoladzie – piszemy białą czekoladą 🙂 Tort trzeba zrobić minimum jeden dzień przed podaniem !!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie
Następny przepis: Tort Sachera (Sachertorte)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode