Tort Piramida (monastryska izba)
Przygotowanie tortu w kształcie piramidy, nazywanego też monastyrską izbą, to prawdziwa sztuka cukiernicza. Ten wyjątkowy deser pochodzi z tradycji prawosławnej i stanowi esencję słodkości, piękna i majstersztyku kulinarnej precyzji. Każda warstwa tortu piramida skrywa w sobie różnorodność smaków i tekstur. Mimo że jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu i wysiłku, efekt końcowy jest zdumiewający, a smak niezrównany. Monastyrna izba jest doskonałym pomysłem na tort urodzinowy, imieninowy, czy też świąteczny, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Niezależnie od okazji, ten wyjątkowy tort zawsze będzie wyglądał efektownie i smakował wyśmienicie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 400g mąki (plus mąka do podsypywania)
- 180g masła
- 180g śmietany
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)
- krem:
- 700ml śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukru
- ziarenka z laski wanilii
- do dekoracji: 50g czekolady
Tort piramida (monasteryska izba) – jak zrobić?
- Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wiśnie osączyć z kompotu.
- Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
- Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
- Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem. Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Porady – Tort Piramida (Monastyrska izba)
Tort, nazywany również Monastyrska izba, Drwa pod śniegiem, Klasztorna chata, to ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.