Tort Piramida (monastryska izba)

Tort Piramida (monastryska izba)

Przygotowanie tortu w kształcie piramidy, nazywanego też monastyrską izbą, to prawdziwa sztuka cukiernicza. Ten wyjątkowy deser pochodzi z tradycji prawosławnej i stanowi esencję słodkości, piękna i majstersztyku kulinarnej precyzji. Każda warstwa tortu piramida skrywa w sobie różnorodność smaków i tekstur. Mimo że jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu i wysiłku, efekt końcowy jest zdumiewający, a smak niezrównany. Monastyrna izba jest doskonałym pomysłem na tort urodzinowy, imieninowy, czy też świąteczny, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Niezależnie od okazji, ten wyjątkowy tort zawsze będzie wyglądał efektownie i smakował wyśmienicie.

Składniki:

  • ciasto:
  • 400g mąki (plus mąka do podsypywania)
  • 180g masła
  • 180g śmietany
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)
  • krem:
  • 700ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • do dekoracji: 50g czekolady

Tort piramida (monasteryska izba) – jak zrobić?

  1. Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wiśnie osączyć z kompotu.
  2. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
  3. Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
  4. Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem. Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.

Porady – Tort Piramida (Monastyrska izba)

Tort, nazywany również Monastyrska izba, Drwa pod śniegiem, Klasztorna chata, to ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mojito (mohito) drink
Następny przepis: Mantou

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode