Tort lodowy

Tort lodowy

Czy szukasz wyjątkowego przepisu na deser, który z pewnością zachwyci każdego, kogo go poczęstujesz? Tort lodowy jest doskonałym wyborem, nie tylko ze względu na jego rewelacyjny smak, ale również ze względu na prostotę wykonania. Idealny na ciepłe dni, sprawdzi się na przyjęciach zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Poniżej znajduje się jeden ze sprawdzonych przepisów na ten wyjątkowy deser. Serwuj ten tort lodowy na urodzinach, imprezach i innych okazjach specjalnych. Wybierając ten tort, możesz być pewien, że dostarczysz niezapomniane wrażenia smakowe dla siebie i swoich gości.

Składniki:

  • 10 dag pełnoziarnistych ciasteczek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 kg śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 dag krokantu orzechowego
  • papier do pieczenia

Tort lodowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasteczka włożyć do woreczka, zawiązać. Pokruszyć przy użyciu wałka.
  2. 2.
    Czekolady zestrugać przy użyciu obieraczki do warzyw.
  3. 3.
    Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej dodać żółtka i cukier puder. Ubijać jeszcze ok 2min., do połączenia składników.
  4. 4.
    Zostawić odrobinę krokantu i czekolad do posypania wierzchu tortu.
  5. 5.
    Dno tortownicy / 24 cm / wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. 6.
    Masę śmietanową wyłożyć do tortownicy, posypać pozostałym krokantem i czekoladą.
  7. 7.
    Zawinąć tortownicę folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na całą noc.
  8. 8.
    Wyjąć z zamrażarki na 10 min przed podaniem deseru.

Tort lodowy – dodatkowe informacje

Można podać z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kukułka
Następny przepis: Tort makowo-jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode